Marcel van Druenen over vakmanschap en professionals in het publieke sociaal domein

Marcel van Druenen gaf zijn toespraak een welgemeend advies mee: “We moeten stoppen met praten over het vakmanschap van anderen en hoe je dat ontwikkelt. We moeten veel meer uitgaan van het vakmanschap dat er in het sociaal domein al is”. Van Druenen pleitte voor een radicale omkering in het denken over vakmanschap op zijn vakgebied.
Van Druenen is directeur van SAM, beroepsvereniging voor uitvoerende professionals in het publieke sociaal domein en hield zijn toespraak ter gelegenheid van de lectorale rede van Henk Spies Naar een lerende praktijk van inclusie en veiligheid.

Vakmanschap is, aldus Van Drunen, als de worsteling om telkens weer balans te vinden tussen nabijheid en afstand. Het gaat erom steeds weer onbevooroordeeld naar iemand te kijken. Vakmanschap behoort het uitgangspunt te zijn bij het ondersteunen van professionals in hun groei.

Van Drunen over de professional:

Een professional is iemand die niet op basis van regels met cliënten werkt, die niet een proces uitvoert, die niet een werknemer is die een opdracht krijgt en die uitvoert, maar hij is iemand die een beroep uitoefent. Er is een verandering nodig: van werken vanuit macht naar werken vanuit gezag. Gezag moet je verdienen en moet gebaseerd zijn op een relatie. Gezag kun je definiëren als vrijwillig aanvaarde invloed. Het is een invloed die ontvangen wordt, en niet afgedwongen. En daarvoor is nodig dat professionals zichzelf ook als iemand gaan zien die niet een functie uitoefent, maar die een beroep uitoefent, en dat betekent dat we aan die professionele praktijk, aan die professionals in het veld, het vertrouwen moeten geven dat zijzelf beter dan wij in staat zijn om dat vakmanschap in de praktijk te ontwikkelen. Want anders blijft het gewoon een werknemer en niet een vakman.

Henk Spies hield op 1 april 2022 zijn lectorale rede over de kloof tussen burger en overheid. Spies is lector Mind the Gap van Hogeschool Avans en Expertisecentrum Veiligheid. Het lectoraat richt zich op de kloof tussen overheid en burger daar waar die het grootst is: bij burgers in de rafelranden van de samenleving. Hoe kunnen we mensen die soms anders in het leven staan toch bij de maatschappij betrekken?

Zie onderaan de toespraak van Marcel van Druenen op video.

De SAM-professional als gezagsdrager. Onderzoek naar beroepseer in het publiek sociaal domein, Blogs Beroepseer, 9 september 2021: https://beroepseer.nl

“We moeten veel meer uitgaan van het vakmanschap dat er in het sociaal domein al ís”, SAM, 3 mei 2022: https://sam.nl

Lectoraat Mind the gap: www.avans.nl/onderzoek/expertisecentra/veiligheid/lectoraten/mind-the-gap

Downloaden Naar een lerende praktijk van inclusie en veiligheid, door Henk Spies, Avans Hogeschool, april 2022: www.i-flipbook.nl/nl_nl/flipbook/2487-lectorale-rede-henk-spies.html# De lectoral rede van Spies is ook te volgen op You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=flzoipxr8MI

Hieronder video met toespraak van Marcel van Drunen

Zie ook de Videoreeks Vakmanschap is mensenwerk – verhalen uit de uitvoeringspraktijk van SAM: https://vimeo.com/701224182

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer