Skip to main content

Film over heimelijke surveillancepraktijken ‘Phantom Parrot’ te zien op Movies that Matter Festival in Den Haag

Vrijdag 22 maart 2024 begint het Movies that Matter Festival in Den Haag, het jaarlijkse film- en debatfestival over mensenrechten en sociale rechtvaardigheid dat tot en met 30 maart duurt. Er zijn meer dan tachtig films te zien. Een ervan is getiteld Phantom Parrot.

De film ontrafelt een niet openbaar surveillance-programma van de Britse overheid. Op weg naar huis wordt burgerrechtenactivist Muhammad Rabbani aangehouden en ondervraagd op Heathrow Airport. Hem wordt gevraagd de pincode van zijn mobiele telefoon en het wachtwoord van zijn laptop te geven. Rabbani is directeur van CAGE, een organisatie die zich inzet voor onderzoek naar en bewustmaking van mensenrechtenschendingen als gevolg van de War on Terror.
Rabbani was in het bezit van zeer gevoelige en vertrouwelijk materiaal van een man die beweerde dat hij meer dan tien jaar is gemarteld. Het materiaal, dat gebruikt zou worden in een juridische zaak in zowel het VK als in de VS, bevond zich op de laptop van Rabbani.
Zes maanden later werd Rabbani aangeklaagd voor het hinderen van de politie.
Een van Rabbani’s uitspraken: “Als privacy en vertrouwelijkheid misdaden zijn, dan moet de wet worden veroordeeld”.

Phantom Parrot toont een heimelijke vorm van surveillance die samenwerkt met de tech-industrie, de politie en de veiligheidsdiensten. De film is een ‘must-see’ voor iedereen die zich bekommert om burgerlijke vrijheden in het digitale tijdperk.

Data vertoning Phantom Parrot

Zondag 24 maart presenteert journalist Margreet Fogteloo namens weekblad De Groene Amsterdammer de vertoning van Phantom Parrot. Na afloop van de film leidt Fogteloo een discussie met activist Cerie Bullivant van CAGE International.

Dinsdag 26 maart volgt na afloop van de film een discussie met de regisseur van de film, Kate Stonehill en activist Cerie Bullivant van CAGE international, onder leiding van Nicole Sprokel, politiek medewerker van Amnesty International Nederland.

Woensdag 27 maart volgt na afloop van de film een discussie met filmregisseur Kate Stonehill.

Ga voor aanvangstijden, locatie en en bestellen tickets naar Movies that Matter: https://moviesthatmatter.nl/en/festival/film/phantom-parrot

Programma Movies that matter: https://moviesthatmatter.nl

Muhammad Rabbani: https://moviesthatmatter.nl/en/festival/muhammad-rabbani

Hieronder twee trailers van Phantom Parrot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.