De stille ramp. Wat zich afspeelde achter gesloten deuren van verpleeghuizen tijdens de coronacrisis

De stille ramp is een film over ware verhalen, verteld door acteurs in de rol van ouderen en verpleegkundigen. We worden als kijker betrokken bij gebeurtenissen in de zorginstellingen en de wijkzorg tijdens de eerste maanden van de coronacrisis. Terwijl alle ogen gericht waren op de capaciteit van bedden op de Intensive Care en de dagelijkse berichten met cijfers van het RIVM, voltrok zich letterlijk een stille ramp.

Bericht van 26 maart. Geïsoleerd in het verpleeghuis: ‘Mijn moeder wil het liefste dood’.
Familieleden van bewoners van verpleeghuizen mogen hun dierbaren sinds vorige week niet meer bezoeken. Het gemis is groot, aan beide kanten. ‘Het is ongekend en onmenselijk’.

Bericht van 10 april: Stille ramp in verpleeghuis: ‘De ouderen gaan hier één-voor’-eén dood’.
Laatste familiebezoeken in beschermende kleding, hele verdiepingen in volledige isolatie en afdelingen waar meer dan de helft van de bewoners overlijdt. In verpleeghuizen maakt het coronavirus onder hoogbejaarde ouderen veel slechtoffers.

Bericht van 16 april. Stille ramp in verpleeghuizen met honderden doden door coronavrius, ‘Te lang niks gedaan met waarschuwing’.

Bericht van 19 april. Virus kwam als een sluipmoordenaar dit verpleeghuis binnen en sloeg ongenadig hard toe.
Zorggroep Ter Weel in Goes telt in Zeeland voor zover bekend de meeste cliënten die besmet zijn met corona of aan het virus zijn overleden. Een infectiegolf in een van de grotere afdelingen voor mensen met dementie was hiervan de oorzaak.

Bericht van 13 mei. Toch op bezoek in het verpleeghuis, dankzij de ‘babbelbox’.
Nu de deuren van de verpleeghuizen al twee maanden dicht zijn, kampen veel bewoners met eenzaamheid. Bij Vondelstede kunnen naasten langskomen in een ‘babbelbox’.

Bericht van 23 mei. Twentse hoogleraar: ‘Alleen doden en ic-bedden zijn geteld, alsof dat het enige is dat ertoe doet’.
Hij beticht gezondheidsminister Hugo de Jonge van het ‘wekken van verkeerde verwachtingen’ en virologen van ‘onbescheidenheid’. Marcel Olde Rikkert, hoogleraar ouderengeneeskunde, kraakt harde noten over hoe Nederland tot nu toe is omgegaan met het virus, met zijn ouderen en met de jongere generaties.

Bericht 19 juni. Twijfel, angst en frustratie, dat voelden zij door het onbeschermd werken.
Er was waardering, zeker, maar buiten de ziekenhuizen voelden de ‘helden van de zorg’ zich de afgelopen maanden ook in de steek gelaten. Nu de situatie normaliseert, vertellen drie van hen hun verhaal. ‘Ik had me nooit gerealiseerd dat we onderaan stonden’.

De stille ramp is gemaakt door actrice en schrijfster Loes Wouterson met steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Acteurs: Evie Daniels, Howard van Dodemont André Witbreuk en Loes Wouterson.
In 1991 won Wouterson een Gouden Kalf voor beste actrice voor haar rol in de televisieserie Bij nader inzien van Frans Weisz. Wouterson is mede-oprichter van de opleiding WWLA Acteur in het Bedrijfsleven: https://www.wwla.nl/

Duur van de video: 52 minuten.
Loes Wouterson website: https://loeswouterson.nl/werk/de-stille-ramp/

 

Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer