Twentse huisartsen zijn nieuwe regels zat. Regeling jaarverantwoording Wmg is disproportioneel en tegendeel van ‘(ont)regel de zorg’
Het tomeloos controleren van zorgaanbieders is een verontrustend verschijnsel aan het worden. Het wordt steeds erger, ondanks beloften de zorg te ‘ontregelen’. De nadruk ligt niet meer op zorg, maar op verantwoording en controle. Marieke Nijhof, bestuurslid van Huisartsenkring Twente in het dagblad Tubantia: “Het verzamelen van informatie lijkt een doel op zich geworden, in plaats van een middel om misbruik van zorggelden aan te pakken. Op het ministerie lijkt de met de mond beleden wens om de zorg te ‘ontregelen’ toch telkens weer ondergeschikt aan het belang van het opstellen van nieuwe regels”.
Huisartsen in Twente zijn het zat. Rick Schenau uit Enschede Tubantia: “Ik snap dat ik publiek geld moet verantwoorden, maar dat doe ik, bij de Belastingdienst. Dit is disproportioneel”.
Regeling jaarverantwoording Wmg
Per januari 2022 treedt de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking. Onderdeel van de wet is de Regeling jaarverantwoording Wmg*). De regeling bepaalt welke gegevens zorgaanbieders bij de jaarverantwoording openbaar moeten maken en de wijze waarop dat moet gebeuren.
Tegen de verplichting elk jaar een lange vragenlijst over de financiële huishouding in de huisartsenpraktijk te beantwoorden, is veel bezwaar gemaakt door een samenwerkingsverband van eerstelijnsorganisaties, te weten: belangenvereniging eerstelijnszorg InEen, Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapeuten (KNGF,) Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT), Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), Landelijke Huisartsenvereniging (LHV), Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & psychotherapeuten (LVVP,) NVM-mondhygiënisten en Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT). Deze coalitie heeft alternatieven aangedragen voor de tijdverslindende en overbodige vragenlijsten, maar deze zijn helaas door staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) naast zich neer gelegd.
Het is nodig, volgens het ministerie van VWS, “om de transparantie en verantwoording in de sector, en het bewustzijn over kwaliteit te vergroten”. Onzin, vinden de zorginstanties. De cijfers voor de overheid zijn al inzichtelijk genoeg.
Bureaucratisme
“Ze willen overal controle op hebben”, zegt Rick Schenau. “De nadruk ligt niet op zorg, maar op verantwoording”. Volgens hem is het tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.
Waar we behoefte aan hebben is aan vertrouwen in professionaliteit en leiderschap op de werkvloer. Waar we geen behoefte aan hebben is nog meer bureaucratisme, invullijsten en voortdurend wijzigende maatregelen van overactieve wettenmakers.
Noot
*) Wmg = Wet marktordening gezondheidszorg
Twentse huisartsen zijn nog strengere regels zat en pleiten voor boycot: ‘Tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid’, door Arjan te Bogt, Tubantia, 4 oktober 2021: www.tubantia.nl
(Ont)Regel de zorg: www.ordz.nl
Bureaucratisme, door Peter van Maurik, Blogs Beroepseer, 18 januari 2011: https://beroepseer.nl/
Afbeelding bovenaan is van Anja Heidsiek
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Geef een reactie