Geen dagbesteding, maar werk! Wasstraat met succes gerund door mensen met ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’. Welk bedrijf volgt?

Wat als een autowasstraat gerund wordt door mensen met ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’? Lukt het hen om hun persoonlijke sores te overwinnen en intussen van de wasstraat een goed draaiend bedrijf te maken?
Martin Kniest, ondernemer en directeur van Matz Carwash in Deventer heeft meegewerkt aan een documentaire televisieserie voor omroep HUMAN – De Wasstraat – waarin hij en vijf werknemers centraal staan.
De serie portretteert op intieme wijze de strijd om ‘erbij te horen’, het niet begrepen worden en de verwarring om alledaagse dingen. We krijgen de veerkracht van mensen te zien die de ene na de andere hobbel moeten nemen om hun plek te vinden. Naast de persoonlijke portretten, die zich deels afspelen in de privé-omgeving van de hoofdpersonen, toont de wasstraat het leven op de werkvloer.

Mensen met een arbeidsbeperking komen lastig aan een baan, aldus het Sociaal en Cultureel Planbureau. De afgelopen jaren is de sociale werkvoorziening onder druk komen te staan en worden minder extra banen voor deze mensen gecreëerd dan de bedoeling is. Kniest bewijst dat een bedrijf waarvan ruim negentig procent van de werknemers een arbeidsbeperking heeft, levensvatbaar kan zijn. Op de vraag wat zijn bedrijf zo succesvol maakt antwoordt hij dat hij zijn werknemers als mens behandelt, en niet als een nummer.

Kniest heeft een wonderbaarlijke loopbaan achter de rug als dansleraar, horecaman en DJ. Na een faillissement kwam hij in de schuldhulpverlening terecht en verbaasde zich over de traagheid en inefficiëntie van het systeem. Dit stoorde hem zo dat hij besloot een hbo-opleiding schuldhulpverlening te volgen. Vijf jaar geleden besloot hij de wasstraat over te nemen. Alles wat hij deed en meemaakte lijkt hier bij elkaar te komen. Hij is psycholoog, vriend, vader, baas en succesvol ondernemer ineen.

Oproep

Sinds januari 2021 voert Kniest campagne. Hij zou graag zien dat andere bedrijven zijn voorbeeld volgen: Op LinkedIn doet hij een oproep: ‘Werkgevers in Deventer, Zutphen of omgeving gezocht met het sociale hart op de juiste plaats in de organisatie’. Hij schrijft: “Wil jij na het zien van onze documentaire ‘De Wasstraat’ jouw bedrijf een sociaal hart geven? Meld je dan nu aan! Wij zoeken uiteenlopende bedrijven voor een pilot. Omdenken en kansen creëren voor zowel werknemers als werkgevers. Wij zorgen voor alle informatievoorziening, begeleiding en vraagstukken. Meld je aan voor de online bijeenkomst”.
Kniest is momenteel bezig met het opzetten van een werkcarrousel onder de toepasselijke naam Matz Socials. “Hoe mooi zou het zijn als je op een gegeven moment gewoon tien partijen hebt om mee samen te werken waar je deze mensen kunt plaatsen en begeleiden. Dat is mijn ideaalplaatje”.
Intussen heeft ook de gemeente oren naar zijn plannen: “Momenteel ben ik in gesprek met de wethouder van Deventer en van Zutphen. Ook met de directeur van de sociale werkplaats. Zij willen graag plaatsnemen binnen het nieuwe bedrijf”.

Lees meer over Kniest’s drijfveren en denkbeelden in Interview met Martin Kniest: Persoonlijke aandacht, dat is de crux, door Leonie Linotte, Human, 8 januari 2021: www.human.nl/de-wasstraat/lees/interview-met-martin-kniest.html

Op Facebook – De washelden – vertelt een dankbare Kniest over de vele reacties die hij heeft ontvangen naar aanleiding van de serie: https://nl-nl.facebook.com/dewashelden/videos/1189866508075141/

Emanciperen voor de samenleving

Producent van de serie is Beau van Erven Dorens: “Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is een breed begrip. We hebben het hier over ex-gevangenen, mensen met een autistische stoornis, asielzoekers, noem maar op. Het is van alles wat, maar als die mensen in de wasstraat komen zijn ze totaal gelukkig. Ze mogen gewoon werken. Ze worden voor volwaardig aangezien. Ze hebben daar hun vrienden en de problemen uit het dagelijkse leven lijken dan even vergeten. Het belangrijkste van zo’n programma is dat je niet alleen de individuen in het zonnetje zet en probeert te helpen. Je probeert ook die hele wereld te emanciperen voor de samenleving. Of het nou over daklozen of veteranen met PTSS gaat. Mensen herkennen zich in zulke verhalen”.

De serie van vijf afleveringen is dagelijks uitgezonden van 4 t/m 8 januari 2021 op NPO2. Terugkijken kan op de site van NPO2 DOC: www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2021/de-wasstraat.html#4ef4446d-c9d4-4e6d-808f-2e8378627b95

De Wasstraat – Ontmoet alle hoofdpersonen, Human, 16 december 2020: www.human.nl/de-wasstraat/hoofdpersonen.html

 “Er is ook werk voor mensen aan de zijkant van de arbeidsmarkt,
maar ze moeten de kans krijgen zichzelf te laten zien” (Martin Kniest)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer