Zorgtroonrede 2023

Vanmiddag om 13.15 uur spreekt koning Willem-Alexander de Troonrede uit in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag. Het is Prinsjesdag 2023. Sinds enige tijd circuleert er op internet de Zorgtroonrede 2023 die zo begint:

Geachte Leden der Staten Generaal,

[probleemschets]

‘Is zorg echt onbetaalbaar?’ Een vraag die ons al geruime tijd bezighoudt.

Afgelopen 40 jaar hebben we de zorg als geheel zien veranderen. Om de zorg betaalbaar te houden, binnen het vaststaande zorgbudget, kwam een categorie werkers tot ongekende bloei: de áán-de-zorg-werkenden. Zonder zelf primaire zorg of direct ondersteunend werk uit te voeren, gingen zij zich bemoeien met uitvoerende ín-de-zorg-werkers en de patiënt. Langzaam maar zeker werd zo de leidende zorginhoudelijke kennis op alle niveaus vervangen door bedrijfsmatige kennis. Onder andere resulterend in de komst van het huidige zorgstelsel in 2006. Zorg gestart vanuit een hulpvraag en gegeven vanuit een vertrouwensrelatie werd vervangen door zorg als product. Ons Nederlanders werd een mooie toekomst geschetst: verbetering van kwaliteit van zorg, vermindering van de wachtlijsten en inperking van de groei van de zorgkosten.

De Zorgtroonrede 2023 is ondertekend door onder anderen Marjet Veldhuis, Jennifer Bergkamp en Nienke Ipenburg-van Zelst. Zij maken deel uit van de beweging Ik steun IN de zorg die als doel heeft: “beïnvloeding en verandering van de gezondheidszorg. Dusdanig dat er meer mensen, geld en beter beleid komt voor diegenen die IN de zorg werken”.

Initiatiefneemster van Ik steun IN de zorg is Marjet Veldhuis, expert/vertrouwenspersoon in de zorg en auteur van het in 2021 verschenen boek Heilige zorghuisjes.

Lees de Zorgtroonrede op: https://iksteunindezorg.nl/zorgtroonrede-2023/
Ik steun IN de zorg: https://iksteunindezorg.nl/steun/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer