Vervolg op Uitzonderlijke uitspraak privacy en beroepsgeheim bij DBC

Op de Groepsblog was eerder deze maand  een bericht te lezen over de uitspraak van 8 maart 2012 inzake de beroepsprocedure van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) betreffende de verplichting om de diagnose te vermelden op de DBC-rekening (Diagnosebehandelcombinatie).

Deze uitspraak is uitgebreid en zorgvuldig gemotiveerd en van grote betekenis. Aanleiding voor de Koepel van DBC-vrije Praktijken (KDVP), die de zaak met anderen heeft aangespannen, nader te bestuderen.

Die studie is verschenen op 21 maart 2012 en gepubliceerd op de website van de Koepel onder de kop:

Wat betekent de recente uitspraak van het CBb voor de behandeling van psychische klachten in de GGZ?

“——-Wat zijn de praktische consequenties van de zeer uitgebreide en zorgvuldig geformuleerde uitspraak van het CBb? Deze vraag kun je meer of minder uitgebreid beantwoorden.
Als u met name geïnformeerd wilt worden over de consequenties van deze uitspraak voor het belang van vertrouwelijkheid, privacy en beroepsgeheim met betrekking tot onze beroepspraktijk en over de aanvullende regelgeving die de Minister van VWS en NZa in de komende maanden moeten maken, dan verwijzen wij u graag naar de tekst Hoe in de praktijk rechtmatig en professioneel correct om te gaan met vertrouwelijkheid  ——” (te vinden op de site van KDVP)

De Koepel doet nu een dringende oproep:

“———Dit is het moment om van ons te laten horen!
Om aan te dringen op een snelle en adequate invoering van een regeling die het patiënten/cliënten en zorgverleners mogelijk maakt om bezwaar te maken tegen de uitwisseling van medische behandelinformatie aan derden (anderen), die niet direct bij de behandeling betrokken zijn, kunt u nu een OPROEP sturen naar beroepsorganisaties in de GGZ.
Als zoveel mogelijk collega’s deze OPROEP versturen, kunnen we zo via onze beroepsorganisaties druk op de ketel zetten om in geval van de behandeling van psychische klachten een opt-outregeling te creëren, die recht doet aan privacybelangen van patiënten/cliënten en aan het beroepsgeheim van zorgverleners——-”

Klik hier voor het eerdere bericht over deze kwestie op Blogs Beroepseer (9 maart 2912): Uitzonderlijke uitspraak privacy en beroepsgeheim bij de behandeling van psychische klachten.

Klik hier voor document Oproep sturen naar beroepsorganisaties in de GGZ.

Ga naar website van de KDVP voor het hele verhaal. Daar is ook de speciale Nieuwsbrief te downloaden, alsmede een Verklaring van Bezwaar om de privacy van patiënten en cliënten nu al zo goed mogelijk te beschermen: www.kdvp.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer