Verplichte marktwerking in de thuiszorg van de baan

eeste kamer wet agnes kant en renske leijtenGemeenten zijn niet langer verplicht om via openbare aanbesteding de thuiszorg te organiseren. Met de op 17 april 2012 in de Eerste Kamer aangenomen wet van Agnes Kant en Renske Leijten komt een einde aan de gedwongen marktwerking in de thuiszorg.

Leijten: “Dit is een grote overwinning voor alle thuiszorgwerkers die dankzij de ingevoerde commercie onderbetaald worden en voor de cliënten die schoonmaakbedrijven of vele verschillende thuiszorgmedewerkers over de vloer krijgen. Gemeenten kunnen nu kiezen voor kwaliteit en stabiliteit; een enorme verbetering.”

Het kabinet heeft tot het einde toe volgehouden dat huishoudelijke verzorging moet worden gezien als een commerciële dienst die via marktwerking moet worden aanbesteed. De Eerste Kamer zet na de Tweede Kamer een streep door deze redenering. Huishoudelijke verzorging kan uitdrukkelijk als maatschappelijke taak gezien worden en dan eist EU geen marktwerking.

In oktober 2011 steunde de Tweede Kamer drie initiatiefwetten om een einde te maken aan de verplichte marktwerking in de thuiszorg en om een basistarief vast te stellen voor het organiseren van de huishoudelijke zorg.

Lees verder Verplichte marktwerking in de thuiszorg van de baan, SP, 17 april 2012: www.sp.nl

agnes kant stop uitverkoop thuiszorg 3 10 2007 stop uitverkoop thuiszorg den7haag 3 oktober 2007
De manifestatie Stop Uitverkoop Thuiszorg van 3 oktober 2007 op het Plein in Den Haag was georganiseerd door de actiegroep Zorg geen markt, een initiatief van Agnes Kant van de SP (op linkerfoto tweede van rechts). De manifestatie werd ondersteund door de vakbonden Abvakabo/FNV, CNV Publieke Zaak, beroepsvereniging van verpleging en verzporging NU’91, de Unie Zorg en Welzijn en Ouderenbond ANBO. De Stichting Beroepseer was ook van de partij op de manifestatie.
Lees ook (nog) eens het verslag van die dag. Een stukje historie maakt veel duidelijk, plaatst zaken in hun context en laat zien dat een visie hebben, een ideaal nastreven en geduld uitoefenen wel degelijk loont… “Stop uitverkoop thuiszorg”. Verslag van een manifestatie: https://beroepseer.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer