Uitkomst van onderzoek naar eerste gevolgen decentralisatie zorg naar gemeenten
Uit de eerste monitor in 2015 onder leden van de Federatie Opvang blijkt dat de invoering van de Wmo2015 merkbare gevolgen heeft voor cliënten.
In een brief aan het ministerie van VWS schrijft voorzitter Jan Laurier dat cliënten gevolgen ondervinden van bezuinigingen door gemeenten: minder uren begeleiding per week, vermindering van het hulpaanbod, meer inzet van vrijwilligers en soms het sluiten van locaties. Zorgaanbieders hebben te maken met een explosieve stijging van administratieve en organisatorische lasten.
De Federatie Opvang vertegenwoordigt de maatschappelijke opvanginstellingen op landelijk niveau. Er zijn 62 instellingen lid. Alle instellingen zijn aangeschreven met de vraag om deel te nemen aan een internet-enquête. 37 leden hebben de enquête ingevuld. Dertien van de respondenten zijn tevens lid van de brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg GGZ Nederland. Enkele leden zijn ook lid van Jeugdzorg Nederland, de brancheorganisatie voor zorgondernemers Actiz of de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VGN). Veel instellingen voor opvang maken deel uit van een grotere organisatie die in meerdere domeinen van zorg en welzijn actief is.
Klik hier voor Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang, maart 2015: https://beroepseer.nl
Federatie Opvang: www.opvang.nl (federatie en website zijn opgeheven)
Vanaf 1 januari 2020 zijn Federatie Opvang en RIBW Alliantie samen verdergegaan als ‘Vereniging Valente’- branchevereniging voor participatie, begeleiding en opvang. https://www.valente.nl/over-ons/