Stichting Beroepseer met ‘Flip the system’ in het Maagdenhuis op vrijdag 27 maart 2015

Op vrijdagavond 27 maart 2015 organiseert Stichting Beroepseer een bijeenkomst in het Maagdenhuis in Amsterdam. Onderwerp: Flip the system: The alternative to neo-liberalism for education and healthcare.

Het alternatief in zorg en onderwijs houdt in: kleinschalige, platte organisaties waar professionals met beroepseer werken die zelf hoge kwaliteit nastreven in het belang van hun patiënten, studenten en leerlingen.

Dit alternatief is ook wel aan te duiden als flip the system. Docenten, artsen en verpleegkundigen zijn de afgelopen decennia gedegradeerd tot uitvoerders van beleid en management (in hiërarchische organisaties). Dat moet veranderen: ze moeten weer eigenaar worden van de kwaliteit van hun werk. Dat is uitgewerkt in het boek: Het alternatief – Weg met de afrekencultuur in het onderwijs. (derde druk inmiddels). Zie Presentatie boek Het alternatief op lerarencongres 2013: https://beroepseer.nl

Programma

Rene Kneyber vertelt over het alternatief in het onderwijs. Hij is met Jelmer Evers redacteur van de bundel Het alternatief en wiskundeleraar VMBO. In november 2014 is hij als eerste leraar ooit tot lid benoemd van de Onderwijsraad. Het alternatief verschijnt in 2015 in een nieuwe versie in het Engels onder de titel: Flip the system – The alternative to neo-liberalism in education (uitg. Routledge).
Zie www.flip-the-system.org

Jos de Blok vertelt over het alternatief in de zorg. De Blok heeft in 2006 Buurtzorg Nederland opgericht en daarvoor diverse prijzen ontvangen, waaronder de Albert Medal van de Royal Society of Arts (RSA) in november 2014 in Londen. Namen die De Blok zijn voorgegaan zijn o.a. Nobelprijswinnaar en uitvinder van de structuur van het DNA: Francis Crick; oprichter van Sony: Akio Morita en natuurkundige/kosmoloog Stephen Hawking.
Buurtzorg is een thuiszorgorganisatie die met kleine teams, bestaande uit (wijk)verpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden zorg thuis levert. Buurtzorg groeide binnen negen jaar uit van een team van vier verpleegkundigen naar 800 teams van 9.0000.
Zie: Jos de Blok ontvangt Albert Medal in Londen voor Buurtzorg en “menselijkheid boven bureaucratie”: https://beroepseer.nl

Thijs Jansen, directeur van Stichting Beroepseer, leidt de bijeenkomst. Stichting Beroepseer houdt zich sinds 2006 bezig met een antwoord op de vraag: hoe kunnen professionals in de publieke en semi-publieke sector hun beroepstrots terugkrijgen en daarmee de zeggenschap over de kwaliteit van hun werk? De Stichting is opgericht naar aanleiding van het boek Beroepszeer – Waarom Nederland niet goed werkt uit 2005, onder redactie van Thijs Jansen, Gabriël van den Brink en Dorien Pessers. Het boek beleefde vier drukken. Een vervolg verscheen in 2009: Beroepstrots – Een ongekende kracht. De Engelse vertaling in 2010: Professional pride – A powerful force. Momenteel werkt Jansen aan twee nieuwe boeken. Een over ‘Goed werk in de academische wereld’ en een over ‘Het alternatief voor de zorg’ met Jos de Blok, Lewi Vogelpoel en Herman Suchies.

Datum en tijd: Vrijdag 27 maart 2015, van 20.00 – 21.45 uur
Plaats: Het Maagdenhuis, Spui 21, Amsterdam

Voertaal: Engels
Entree: gratis; aanmelden is niet nodig

Raadpleeg het activiteitenprogramma in het Maagdenhuis op de site van De Nieuwe Universiteit: http://newuni.nl (Site is niet meer actief).

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer