Jos de Blok ontvangt Albert Medal in Londen voor Buurtzorg en “menselijkheid boven bureaucratie”

albert medal jos de blok november 2014
Jos de Blok (links op foto) ontvangt de Albert Medal 2014 uit handen van
Don Pinchbeck van de RSA op 17 november 2014

Jos de Blok ontving op maandag 17 november 2014 in Londen de Albert Medal 2014 vanwege Buurtzorg, waar “menselijkheid boven bureaucratie” staat. Buurtzorg is in 2006 door De Blok opgericht en bestaat uit zelfsturende teams van verpleegkundigen die zorg en verpleging op zich nemen voor patiënten bij hen in de buurt. Buurtzorg is het levende bewijs van het uitstekend functioneren van een eenvoudige, niet-hiërarchische structuur. Met de nadruk op kwaliteit, vakmanschap en vertrouwen, groeide Buurtzorg gestaag, van een team van vier verpleegkundigen naar 800 teams van 9.0000 die in totaal 70.000 patiënten per jaar zorg bieden. Daarnaast is er stafpersoneel van 45 personen met 15 coaches. Buurtzorg groeit niet alleen in Nederland maar is wereldwijd bezig aan een opmars.

De Blok ontving de Albert Medal 2014 van de Royal Society of Arts (RSA). De Medal werd ingesteld in 1864 ter nagedachtenis aan Prins Albert, de echtgenoot van koningin Victoria. Prins Albert is achttien jaar lang voorzitter geweest van de in 1754 opgerichte RSA.
Behalve de medaille ontving De Blok nog een blijk van waardering. Hij is bij de uitreiking tevens benoemd tot lid voor het leven van de Royal Society of Arts.
De RSA onderscheidt mensen die vakkundig, betrokken en innovatief zijn en lokaal of internationaal een rol van betekenis spelen. Het gaat om tastbare en maatschappelijk invloed.

jos de blok rsa londen 2014De uitreiking van de Albert Medal is op video opgenomen. In zijn dankwoord vertelde De Blok dat hij aanvankelijk dacht dat het een grap was toen hij een brief kreeg van de RSA. Maar … “naarmate ik mij meer had verdiept in de RSA, voel ik me zeer vereerd te zijn opgenomen in deze lange lijst van interessante en belangrijke mensen”.
Namen die De Blok zijn voorgegaan zijn o.a. Nobelprijswinnaar en uitvinder van de structuur van het DNA: Francis Crick; oprichter van Sony: Akio Morita; dichter John Betjeman; componist Ralph Vaughan Williams; uitvinder van het world wide web Tim Berners-Lee, en natuurkundige/kosmoloog Stephen Hawking. De eerste die de onderscheiding kreeg in 1864 was Rowland Hill. Hij ontwierp ter bestrijding van misbruik en corruptie bij de posterijen een nieuw postsysteem. Daarnaast ontwierp hij ook nog een nieuw onderwijsmodel voor de opkomende middenklasse.

Zie: Video uitreiking Albert Medal aan Jos de Blok: Humanity above bureaucracy,
17 november 2014: www.youtube.com
Website van de RSA: www.thersa.org

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer