Skip to main content

Medisch specialist moet zich aanpassen aan het zorgstelsel en vooral goed leren boekhouden

Iomslag compliant registreren en declarerennez van der Ham schrijft in Medisch Contact wat voor conclusie we kunnen trekken uit het in maart 2016 gepubliceerde rapport van de Nederlandse Zorgautoritiet (NZa) Compliant registreren en declareren – Van erkend probleem tot gedeelde ambitie. Daarin staat “dat de tijd rijp is om te investeren in een uitgebreider, robuuster en effectiever compliance-programma ten aanzien van correct registreren en declareren van zorg. Daarom heeft de NZa het initiatief genomen om via een constructieve dialoog te komen tot handvatten waarmee ziekenhuizen hun compliance-programma kunnen versterken. Het doel? Compliant registreren en declareren van ziekenhuiszorg.
De NZa heeft organisatie-advisiesbureau Berenschot gevraagd om te inventariseren hoe Nederlandse ziekenhuizen hun compliance-programma op het gebied van correct registreren en declareren van zorg hebben ingericht en om handvatten op te stellen (op basis van good en bad practices) waarmee ziekenhuizen hun compliance op het terrein van correct registreren en declareren van zorg kunnen versterken. Hiervoor zijn in vijftien ziekenhuizen een bestuurder, medisch specialist/medisch manager en de staffunctionarissen belast met compliance-/audittaken geïnterviewd”.

Compliance-ambassadeurs en -officers

Van der Ham is kinderrevalidatiearts in Rotterdam en medisch manager voor kind- en jeugdrevalidatie. Ze vraagt zich af welke visie de NZa eigenlijk heeft op de medisch specialist van de toekomst: “Kan het zijn dat de toezichthouder van de Nederlandse zorg deze zich het liefst ziet ontwikkelen tot een soort boekhouder? De NZa roept het ‘registreren aan de bron’ uit tot nieuwe kerncompetentie. Administratie, registratie en declaratie worden zelfs als het nieuwe medisch leiderschap bestempeld. (Eerst administreren, en daarna de slagaderlijke bloeding opereren?) Ik denk dat het rapport menig gedreven collega een professionele inzinking kan bezorgen.

Het bijzondere is dat de NZa en de geïnterviewde ziekenhuisbestuurders niet verontrust lijken over het feit dat in de praktijk medisch specialisten zich tot meer dan de helft van de tijd met administratie bezighouden. Zijn ze zich daar bewust van? Ziet de NZa ook dat hun eigen georganiseerde registratie- en declaratiesysteem een rol speelt in de financieringsproblemen in de zorg?

Dat kan haast niet, gezien de voorgestelde maatregelen om de declaratieproblemen de wereld uit te helpen: dat heet ‘compliance verbeteren’ in het rapport. Misschien is de beste vertaling nog wel ‘volgzaamheid vergroten’ door dagelijkse audits, door targets te stellen, en door aanjagers en controleurs te benoemen. Deze collega’s worden ‘compliance-ambassadeurs en -officers’.

Een arts die zich aanpast aan het zorgstelsel

Misschien verlangt de NZa van medisch specialisten een metamorfose in een soort ‘dokter Berenschot’: een arts die zich aanpast aan het zorgstelsel zoals de overheid en de NZa die uitdragen. Maar dan moet er, om misverstanden in de spreekkamer te voorkomen, ook een bijpassende Eed van Hippocrates komen, of eigenlijk: de Eed van Schippers. Die ziet er dan ongeveer zo uit:

– Administratie, registratie en optimale declaratie is mijn hogere doel als medisch specialist
– Kostenbesparing is het centrale thema in de behandeling.
– Ik zal nooit het belang van de patiënt boven de kosten stellen.
– De privacy van de patiënt is ondergeschikt aan belangen van stakeholders in de zorg.
– Ik zal altijd handelen in het belang van de overheid.
– Ethiek is een keuze.

Goed boekhouden lijkt dus bepalend voor de toekomstvisie van de NZa op medisch specialisten en kwaliteit van zorg”.

Lees het hele artikel van Inez van der Ham: Dokter Berenschot en de Eed van Schippers, Medisch Contact, 6 april 2016: www.medischcontact.nl

Rapport Compliant registreren en declareren. Van erkend probleem tot gedeelde ambitie, Berenschot, Nederlandse Zorgautoriteit, februari 2016: www.nza.nl