Jaarcijfers zorgverzekeraars en zorgfinanciering 2018

Vektis,  een dienstverlener op het gebied van zorg, publiceert elk jaar de jaarcijfers over de zorgverzekeraars en de zorgfinanciering. Vektis Streams biedt tools waarmee operationele processen tussen zorgverzekeraars, zorgverleners en overheden slimmer georganiseerd kunnen worden. Doel is verminderen van de administratieve lasten en verzamelen van waardevolle data. Vektis beschikt over een database met alle declaratiedata in de zorg. Vektis Intelligence geeft op basis van deze data inzicht in het gebruik van zorg over de volle breedte.

De belangrijkste punten van Jaarcijfers zorgverzekeraars en zorgfinanciering 2018

  • iptiQ is als nieuwe zorgverzekeraar toegetreden tot de zorgverzekeringsmarkt. Het aantal zorgverzekeraars blijft echter 24, doordat er ook een zorgverzekeraar verdwenen is.
  • Het merendeel van de zorgverzekeraars sluit net als in 2016 het jaar 2017 met een negatief resultaat af. De lasten laten in 2017 een sterkere stijging zien dan de baten, waardoor het verlies toeneemt ten opzichte van 2016 tot 618 miljoen euro. Dit komt neer op 36,27 euro negatief per verzekerde.
  • Bij de aanvullende verzekeringen komt het resultaat in tegenstelling tot het jaar ervoor over 2017 wel positief uit. De baten laten een kleine stijging ten opzichte van 2016 zien, terwijl de lasten een kleine daling laten zien. Dit resulteert in een positief resultaat van 135 miljoen euro. Dit is echter onvoldoende om het verlies op de Zorgverzekeringswet te compenseren.

Tegelijk met Jaarcijfers zorgverzekeraars en zorgfinanciering 2018 is Verzekerden in beeld 2018 verschenen dat inzicht biedt in de mobiliteit van verzekerden in het overstapseizoen, het zogenaamde ‘vijfde seizoen’. Per 1 januari 2018 is 6,2% van de verzekerden overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Ten opzichte van vorig jaar is dit een afname van 0,2%. Verzekerden kunnen in 2018 kiezen uit 55 polissen, 3 minder dan vorig jaar. Hiermee zet de dalende trend in het aantal zorgpolissen door.

Voor downloaden Jaarcijfers zorgverzekeraars en zorgfinanciering 2018, Vektis, 2018: klik hier.

Voor downloaden Verzekerden in beeld 2018: Inzicht in het overstapseizoen, door Marnix Romp en Eline Nijhof MSc, Vektis 2018:
klik hier.

Jaarcijfers zorgverzekeraars 2018, Vektis, 17 juli 2018: www.vektis.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer