‘Het Roer Moet Om’ doet oproep mee te denken over kernwaarden van huisartsenberoep

Het roer moet om

Actiecomité Het Roer Moet Om (HRMO) schrijft in zijn Nieuwsbrief van juli 2018 over plannen voor de herijking van de kernwaarden en kerntaken van de huisartsenzorg in januari 2019 in Woudschoten.

HRMO – bestaande uit een groep huisartsen – publiceerde op 11 maart 2015 het Manifest van de bezorgde huisarts met de eis dat politiek en verzekeraars een andere koers varen en een einde maken aan de ‘geëxplodeerde zorgbureaucratie’ en de afgedwongen marktwerking. De oproep om het manifest te ondertekenen bleek zeer succesvol. In korte tijd betoonden bijna achtduizend huisartsen – tweederde van de beroepsgroep – hun steun voor het verdedigen van de waarden van de huisartsenzorg.
Daarna volgde een Nationaal Debat in juni 2015, de presentatie van een ‘deltaplan’ met als doel het betaalbaar en toegankelijk houden van de gezondheidszorg in Nederland en een nationaal debat Politieke keuzes in de zorg in januari 2017.
In november 2017 was er de schrap- en verbeterconferentie (Ont)regel de Zorg, georganiseerd met de beroepsvereniging van zorgprofessionals VvAA. Op die conferentie maakten zeven beroepsgroepen een eerste start met het terugbrengen van overbodige administratieve lasten.

Kruispunt

HRMO bericht dat huisartsen op een kruispunt staan: “Politiek en samenleving dichten de huisarts telkens weer meer en nieuwe taken toe. Maar welke horen onvervreemdbaar bij ons vak en welke niet? Tegelijkertijd verandert ook onze beroepsgroep zelf. Het tekort aan huisartsen loopt op en steeds minder waarnemers lijken praktijkhouderschap te ambiëren.
We moeten dus hoognodig op zoek naar een nieuw kompas, met herijkte kernwaarden en kerntaken. Belangrijk voor de toekomst, maar ook nu al actueel, kijkend naar het recent gesloten Hoofdlijnenakkoord*⁾. Uitwerking van dit akkoord vereist datzelfde kompas: gaan tijd en geld naar de belangrijkste zaken? Moeten organisatie en structuren nog verder opgetuigd worden?”

Het tegen het licht houden van het huisartsenberoep is urgent. Als de beroepsgroep daarin niet zelf actief is, gaan anderen de inhoud van het beroep bepalen: de verzekeraars, de overheid en beroepsorganisaties die teveel gevangen zitten in het systeem: “Onze praktijkinzichten en de ervaringen van onze patiënten dienen leidend te zijn”.

De bijeenkomst in Woudschoten in januari 2019 wordt de komende maanden voorbereid met discussies en denksessies in heel Nederland. Met hulp van de Argumentenfabriek is een werkwijze en een toolkit ontwikkeld om de opinie van huisartsen te verzamelen.

HRMO doet een oproep bij te dragen aan de discussie over kernwaarden van het huisartsenberoep: “Bespreek met je collega’s in intercollegiale bijeenkomsten, in toetsgroepen, hagro’s of op de opleidingen welke taken in jullie ogen cruciaal zijn voor het huisartsenvak en wat dat betekent voor de benodigde praktijkhoudende en waarnemende huisartsen”.

Om deze discussies op vruchtbare wijze te kunnen voeren organiseert de Argumentenfabriek een voorbereidende training, op 28 augustus, 15.00-17.30 uur, in de Domus in Utrecht. Opgeven kan via info@annemarieklabbers.nl  

Klik hier voor lezen van de nieuwsbrief Het Roer Moet Om van juli 2018: https://mailchi.mp/hetroermoetom/alle-zeilen-bij-450553?e=a190c70d5f

Herijking kernwaarden en kerntaken huisartsenzorg 2018-2019, Nederlands Huisartsengenootschap: www.nhg.org

Noot
*⁾ Hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg 2019-2022, Rijksoverheid, 4 juni 2018: www.rijksoverheid.nl

het roer moet om, huisartsenberoep, oproep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

Stichting Beroepseer

© Stichting beroepseer