Jonge vluchtelingen startten authentiek Afghaans restaurant Darah in centrum van Utrecht

darah-restaurant-utrecht

In 2011 vluchtte een aantal jonge mannen uit Afghanistan, helemaal alleen, zonder ouders of familie. Eenmaal in Nederland, kwamen ze terecht bij restaurant Sarban in Tilburg, dat deze groep kwetsbare vluchtelingen gastvrij opvangt en klaarstoomt voor een baan. De bedrijfsfilosofie is gebaseerd op het Afghaanse spreekwoord: “Als iedereen elkaar vasthoudt dan valt er niemand”.

Zo bleven ook Salim Afghanmal en Esmat Shafagh overeind. Ze begonnen met afwassen. Daarna koken. Daarna in de bediening. En sinds 2017 runnen ze dus hun eigen restaurant Darah in het centrum van Utrecht, waar ze op hun beurt ook weer ama’s (alleenstaande minderjarige asielzoekers) de kans bieden een bestaan op te bouwen.

Het restaurant is er niet alleen om te eten: “Wij willen een cultureel restaurant zijn. Dat betekent dat we de tijd nemen om met onze gasten, merendeels Nederlanders, over de cultuur en het eten in Afghanistan te praten. Hier maak je als het ware een reis naar Afghanistan”. Het restaurant is vijf dagen in de week geopend.

Zelfstandig videoproducent Sahar Mokamel vatte het verhaal over Darah samen in de video: Impactstory Darah: gevlucht en gesettled!. Duur 4 min.
Hiervoor werkte zij bij Start Foundation. Start Foundation investeert in oplossingen en innovaties die mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt aan werk helpen en investeert ook in de aanpak van Darah.
In december 2013 lanceerde Start Foundation ‘Social Impact Bond’, een veelbelovend financieringsinstrument waarbij particulier geld wordt ingezet om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. In een SIB sluiten de gemeente, een sociaal ondernemer en een particuliere investeerder gezamenlijk een sociaal prestatiecontract.
Start Foundation gelooft in de aanpak van Darah en investeerde in nog minstens dertig jongeren om hen aan werk te helpen. www.startfoundation.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer