Het roer gaat om: Tussenstand vorderingen terugdringen nutteloze bureaucratie bij huisartsen

Karel Rosmalen en Dick Groot, twee huisartsen uit de werkgroep Bureaucratie & Administratieve lasten van Het roer gaat om1) geven een reactie op de gemaakte vorderingen op het gebied van lastenverlichting. Onder voorzitterschap van eerstelijns brancheorganisatie InEen heeft de werkgroep met Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en het Ministerie van Volksgezondheid afspraken gemaakt om het aantal in te vullen formulieren sterk te reduceren.
Deze lastenverlichting is per 1 januari 2016 doorgevoerd. Het is het eerste concrete resultaat dat Het roer gaat om heeft behaald sinds er afspraken zijn gemaakt in oktober 2015 over het terugdringen van nutteloze bureaucratie.

Rosmalen en Groot vinden dat er inmiddels veel is bereikt. Op de site van InEen laat Rosmalen weten: “Het vervallen van veel formulieren en machtigingen scheelt tijd en ergernis, vooral in de dagelijkse praktijkvoering. Het recept is nu voldoende. Het scheelt ook tijd voor patiënten die niet meer met formulieren op en neer hoeven van de apotheek naar ons”.
Voor Groot telt ook het herstel van vertrouwen tussen de verschillende partijen: “Dat is misschien wel het belangrijkste resultaat”. Het hernieuwde vertrouwen gaat, verwacht hij, doorwerken bij de implementatie van de afspraken: “Er zal zeker sprake zijn van constructieve frictie, maar ik heb er vertrouwen in dat we onze afspraken gaan realiseren”.

Beiden zijn ook tevreden over het proces. Groot: “Ja, erg tevreden. De discussie in de werkgroep is altijd open en eerlijk geweest. Ook de samenwerking tussen LHV2), VPH3) en InEen was zeer succesvol”. Rosmalen: “We hadden vanaf het begin een goede sfeer. Dat is een belangrijke succesfactor. Er is met humor en respect samengewerkt en de inzet van alle partijen was groot, zeker ook van de zorgverzekeraars. Dat stemt optimistisch voor de volgende stappen. We hebben rond de CIZ-machtigingen4) nog het nodige te doen. En we gaan kijken of we ook met de machtigingen voor de gemeente een slag kunnen maken”.

We moeten kritisch blijven

Is er ook meer begrip ontstaan voor de zorgverzekeraars? Groot: “Ja, al zijn hun drijfveren me nog niet helemaal duidelijk. Enerzijds wordt aangegeven dat zij graag van formulieren af willen, maar men vindt het ook moeilijk om andere partijen daarvoor aan te spreken. Ik bespeur soms een verschuilen achter wettelijke regels, niet altijd terecht. Vooral ligt er nog een probleem bij de toeleveranciers van verband- en wondmiddelen en dieetpreparaten. Dat gaat vooral over controle op geleverde middelen. Het vertrouwen mag daar nog wel groeien. In elk geval moet het niet de huisarts zijn die de controles op geleverde diensten uitvoert namens de verzekeraars”.

Rosmalen: “Het is belangrijk dat alle partijen van elkaar gehoord hebben waar ze tegenaan lopen. Verzekeraars weten nu waar onze ergernissen liggen. En wij hebben inzicht in hun verplichtingen. Ik begrijp meer, maar dat betekent niet dat ik nu overal in meega. We moeten kritisch blijven op administratieve processen”.

Na de huisartsen wordt nog in zes andere eerstelijnssectoren de bureaucratie aangepakt. Aan de hand van hun ‘ergernissen top-10’ gaat ZN met eerstelijns-koepelorganisaties onnodige bureaucratie te lijf. Een zestal werkgroepen gaat per beroepsgroep daarover concrete afspraken maken.

Noten
1) Onder de noemer Het roer gaat om dragen huisartsen, huisartsenorganisaties, zorgverzekeraars, toezichthouders en overheid samen oplossingen aan voor knelpunten in de huisartsenzorg. De actiegroep van huisartsen Het roer moet om maakte deze knelpunten in het voorjaar 2015 aanhangig in het Manifest van de bezorgde huisarts.

2) LHV – Landelijke Huisartsen Vereniging
3) VPH – Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen
4) CIZ – Machtiging voor het indienen van een zorgaanvraag, bijv. langdurige zorg, bij het Centrum Indicatiestelling Zorg.

Lees de volledige reactie van Rosmalen en Groot: Administratieve lastenverlichting huisartsen: ‘Verzekeraars weten nu goed waar onze ergernissen liggen’, InEen, 28 januari 2016: http://ineen.nl (Artikel niet meer beschikbaar  op site van InEeen).

Na huisartsen nog in zes andere eerstelijnssectoren bureaucratie aangepakt. Zorgverzekeraars Nederland, 12 januari 2016: www.zn.nl

Zie voor meer info over Het roer gaat om: www.hetroergaatom.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer