Skip to main content

Eigen bijdrage houdt psychisch zieken thuis

In het Algemeen Dagblad, editie Den Haag stond onder de kop Veel patiënten haken af dat steeds meer ernstig psychisch zieke mensen wegblijven sinds de invoering van de eigen bijdrage. De gevolgen van de uitval zijn ernstig en is het grootst onder ouderen, verslaafden en allochtone patiënten. Duizenden patiënten verpieteren thuis, huisartsen raken overbelast en de overlast op straat neemt toe.

Sinds de invoering van de eigen bijdrage in januari haken er bij Parnassia Haaglanden elke maand zo’n 525 patiënten af, aldus Ellen van Hummel, bestuurder van Parnassia Haaglanden. Parnassia is een  instelling voor geestelijke gezondheidszorg:  “Wij behandelen in de Haagse regio ongeveer 45.000 patiënten per jaar. Dat betekent dat we op jaarbasis 6300 patiënten mislopen”.
De afhakers lijden vooral aan depressies, angsten, psychoses en verslavingen. Het gaat om ernstige gevallen, mensen van wie de huisarts zegt: ik kan het niet aan, hier moet een specialist aan te pas komen.
Zonder behandeling zakken die patiënten verder af, vervolgt Hummel: “De problemen zijn vaak al fors. Ze raken verder in de war, dieper in de schulden en komen soms op straat te staan. Uiteindelijk zien we ze hier alsnog verschijnen omdat ze overlast geven of via meldingen van buren en familie… Opname is veel duurder en patiënten zijn het liefste in hun eigen huis”.

Als het kabinet de eigen bijdrage niet terugdraait en de terugval doorzet, vreest Parnassia Den Haag dat drieduizend medewerkers heeft, op termijn afdelingen en locaties te moeten sluiten.

Bron: Veel patiënten haken af, door Maja Landeweer in  AD Den Haag, 28 april 2012.