Zorg voor Zorgprijs

De Zorg voor Zorgprijs van De Taalunie steunt initiatieven die de begrijpelijkheid van de medische taal vergroten en daarmee de zorg voor iedereen meer toegankelijk maken. In tijden van COVID-19 heeft de zorgsector alle belang bij een (h)echt taalbeleid.

Kris Van de Poel, algemeen secretaris van de Taalunie: “Iedereen die met medische zorg te maken krijgt, heeft behoefte aan en recht op duidelijke taal. Natuurlijk wil je begrijpen wat je arts, verpleegkundige of ziekenfonds in een gesprek of een brief meedelen. Je wil weten wat er aan de hand is, wat er gaat gebeuren en hoe het allemaal zal evolueren. Toch is medische taal vaak erg moeilijk, waardoor de kloof tussen verzorger, patiënt en familie alleen maar toeneemt.”

Er zijn al heel wat initiatieven rond zorg en taal – van balkonbingo tot vertaalapps – voor heel uiteenlopende doelgroepen ­- van anderstalige patiënten tot bewoners in woonzorgcentra.
De Taalunie wil met de Zorg voor Zorgprijs initiatieven voor taal en zorg aanmoedigen en meer zichtbaar maken. De prijs sluit aan bij het doel van het project Taal en Zorg om de begrijpelijkheid van medische taal in de zorgsector te vergroten. Zeker in tijden van COVID-19 heeft de gezondheidssector alle belang bij een (h)echt taalbeleid.

In aanmerking komen initiatieven in Vlaanderen en Nederland die aandacht hebben voor medisch taalgebruik of communicatie in de zorg.
Aan de prijs is een geldsom verbonden van € 5.000 om het initiatief verder te ontwikkelen en een gratis promotiecampagne in het hele taalgebied.
Een jury van deskundigen maakt een shortlist. De uitreiking van de prijs is voorzien in het voorjaar van 2021.

Aanmelden

Aanmelden kan tot en met woensdag 28 oktober 2020 via het aanmeldingsformulier.

Meer info over spelregels en aanmelden: De Taalunie ZorgVoorZorgPrijs, Taalunie, 8 september 2020: https://taalunie.org/actueel/165/de-taalunie-zorgvoorzorgprijs

Over de Taalunie

Veertig jaar geleden, op 9 september 1980, ondertekenden België en Nederland het Verdrag inzake de Nederlandse Taalunie. In de aanhef van dat verdrag verklaarden de toenmalige vorsten Boudewijn en Beatrix dat ze ervan overtuigd waren “dat de gemeenschappelijke zorg voor de Nederlandse taal de banden tussen de Nederlandstaligen in Hun landen zal versterken”.

De Taalunie ontwikkelt en stimuleert beleid voor het Nederlands in Nederland, Vlaanderen en Suriname, en ondersteunt het Nederlands in de wereld. Zie voor meer info: https://taalunie.org/over-de-taalunie-

Veertig jaar Taalunie: https://taalunie.org/actueel/167/40-jaar-taalunie?

U P D A T E

Winnaar van de Taalunie ZorgVoorZorgPrijs! https://indiveo.nl

Achttien kandidaten voor de Zorg voor Zorgprijs, Taalunie, 1 april 2021: https://taalunie.org/actueel/214/achttien-kandidaten-voor-de-zorgvoorzorgprijs
Op de website van de Taalunie staan de achttien initiatieven vermeld. Op woensdag 23 juni 2021 wordt tijdens een webinar de  ZorgVoorZorgPrijs uitgereikt.

Op 1 juni 2021 wordt een shortlist van de drie finalisten bekendgemaakt .

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer