Zojuist opgericht ‘SPOON’: Samenwerking Passieve Openbaarmaking Overheidsinformatie Nederland

Tim Staal en Liset Hamming gaan zich met hun nieuwe expertisecentrum SPOON inzetten voor de versterking van de rechten van Wob-verzoekers*). Dat is hard nodig schrijft Staal:

“Al jaren lopen termijnoverschrijdingen steeds verder uit de hand, dwangsommen maken geen enkele indruk, de informatiehuishouding van de overheid is een puinhoop, de lakstift wordt veel te kwistig gehanteerd. De nieuwe Woo*) heeft daarin nog niks veranderd.
De kennis onder indieners van Wob-verzoeken is volstrekt versnipperd. Samen weten we heel veel, maar we houden dat te veel voor onszelf. Nu de Woo net is ingevoerd is dit het moment om kennis en krachten te bundelen. Die rol gaat SPOON vervullen.

SPOON staat voor Samenwerking Passieve Openbaarmaking Overheidsinformatie Nederland. ‘Passieve openbaarmaking’ is het ambtelijke woord voor het op verzoek openbaar maken van informatie. De afkorting staat voor onze ambitie het recht op openbaarmaking weer toegankelijk te maken.

Dat gaan we doen op drie manieren:

  1. wobben naar het digitale tijdperk brengen met de http://woo-knop.nl
  2. het verzamelen en laagdrempelig delen en uitwisselen van basiskennis en de fijne kneepjes
  3. op allerlei manieren het recht op openbaarheid versterken

De problemen zijn zo ernstig dat we alle mogelijkheden gaan inzetten: aanspreekpunt voor de media, beinvloeding van de besluitvorming in Den Haag, meedenken met bestuursorganen die het beter willen doen, naming and shaming, en last but not least strategische procedures

Dat we deze hoognodige strijd aan kunnen gaan is in grote mate te danken aan drie geweldige en moedige fondsen die ons hierin de komende jaren gaan ondersteunen: het Gieskes-Strijbis Fonds, Stichting Democratie en Media en Vereniging Veronica. Ook dank aan @VVOJ en @mySociety

Hoewel Liset Hamming en ik allebei uit de journalistiek komen, is SPOON er voor alle Wob-verzoekers. Of het nu gaat om verontruste burgers die de lokale democratie controleren, NGO’s die op hun terrein zicht proberen te krijgen op de besluitvorming, of onderzoeksjournalisten.

Wie de ontwikkelingen rond SPOON wil volgen kan zich op http://expertisecentrumspoon.nl inschrijven voor de nieuwsbrief.
En wie serieuze ideeen heeft over waar SPOON zich op moet richten en hoe dat aan te pakken, stuur me een DM. Niet voor niets staat de S in SPOON voor Samenwerking”.

Noot
*) De Wet open overheid (Woo) regelt het recht op informatie over alles wat de overheid doet. Het is de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid (Woo) in werking getreden

Expertisecentrum SPOON ging van start op 28 september 2022, op International Right to know day: https://expertisecentrumspoon.nl/

Twitter Tim Staal: https://twitter.com/StaalTim

Comments (3)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer