Skip to main content

Ziekteverzuimcijfers 2022 voortgezet onderwijs: Meer werknemers hebben zich ziek gemeld

Na de coronajaren 2020 en 2021, is er in 2022 weer sprake van een reguliere schoolopening. Toch zijn de naweeën van de coronapandemie nog duidelijk voelbaar in de scholen van het voortgezet onderwijs.

In 2022 lijkt er sprake te zijn van een corona-herstelperiode waarin zowel leerlingen als ook het onderwijspersoneel hun weg naar school weer moeten zien te vinden. De sociaal-emotionele gevolgen van de schoolsluitingen op (het gedrag van) de leerlingen en de extra inspanningen om de leerachterstanden van leerlingen in te halen, in combinatie met oplopende personeelstekorten, trekken een wissel op de draagkracht van alle werknemers.

Meer werknemers hebben zich ziek gemeld. Het percentage werknemers dat zich in 2022 niet ziek heeft gemeld is fors gedaald, en zij hebben zich ook vaker ziek gemeld. Het verzuim in het corona-hersteljaar is daardoor hoger dan het de afgelopen tien jaar is geweest. Het blijkt dat de volle breedte van het onderwijspersoneel, zowel mannen als vrouwen, in alle functiegroepen en in alle leeftijdscategorieën, is geraakt.

Ook ondersteunend onderwijspersoneel

Ook de medewerkers in de ondersteunende functies kampten met een hoger ziekteverzuim. Het ziekteverzuimpercentage lag voor het onderwijsondersteunend personeel*) – oop’ers – op 6,6 procent. Dat was 6,1 procent in 2021. Ook steeg de ziekmeldingsfrequentie: van 0,9 naar 1,4 keer. Het percentage oop’ers dat zich niet één keer ziek hoefde te melden, nam af van 53 procent naar 39 procent. De cijfers van de groep die geen één keer heeft verzuimd, zijn ‘opvallend’, aldus de onderzoekers. Het verzuim raakt ook onderwijspersoneel dat normaal gesproken tot de stabiele ‘backbone’ van de organisatie behoort.

Minder lesuren en kleinere klassen

“De noodzaak voor werkdrukverlichting en duurzame inzetbaarheid is groot. De politiek moet echt veel grotere en structurele stappen zetten om het lerarentekort tegen te gaan”, zegt bestuurder Jelmer Evers van de Algemene Onderwijsbond (AOb) in een interview met Karen Hagen voor de site van AOb. “We moeten naar minder lesuren en kleinere klassen. Dat blijft onze dringende boodschap aan de politiek richting de verkiezingen. De werkdruk moet verlicht worden”.

Evers wijst erop dat er in de huidige cao al werkdrukmiddelen beschikbaar zijn. “Iedere docent heeft 90 uur per jaar om naar eigen inzicht in te zetten om zo de werkdruk te verlichten. Ook zijn er collectieve middelen voor het hele team te besteden. Werknemers kunnen uren opsparen, alleen krijgen ze nog te vaak ‘nee’ te horen van hun leidinggevenden. Maar deze uren helpen wel om langere uitval te voorkomen. We moeten toe naar een structurele werkdrukverlichting. Deze cijfers laten weer zien dat het nodig is”.

Downloaden rapport Verzuimcijfers 2022 voortgezet onderwijs. Uitgevoerd door DUO, bewerkt door Voion, september 2023: www.voion.nl/media/4cue4w34/rapport-ziekteverzuimcijfers-2022-voortgezet-onderwijs-september-2023.pdf

Ziekteverzuimcijfers 2022 voortgezet onderwijs gepubliceerd, Voion – Arbeidsmakt & Opleidingsfonds voortgezet onderwijs, 19 september 2023: www.voion.nl/nieuws/ziekteverzuimcijfers-2022-voortgezet-onderwijs-gepubliceerd/

Hoogste ziekteverzuim in tien jaar in voortgezet onderwijs, Karen Hagen, AOb, 21 september 2023: www.aob.nl/actueel/nieuws/hoogste-ziekteverzuim-in-tien-jaar-in-voortgezet-onderwijs/

Noot
*) OOP staat voor: onderwijsondersteunend personeel. In principe zijn alle werknemers op scholen die géén docent zijn dus OOP’ers. Denk hierbij aan de roostermaker, de conciërge, verzuimcoördinator, secretaresse, receptionisten, al het niet- lesgevend personeel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.