Ze kunnen het wel. Ze doen het alleen niet

Maandag 20/6/2022  was de eerste herkansing examen Frans VWO en dat was weer ouderwets een slecht examen met domme fouten. Een laconiek gemaakt examen door mensen die vast hun beperkte best hebben gedaan maar die nooit meer achterom hebben gekeken om te zien hoe het er op papier uit zag.

Ik ben er ziek van. Die mensen gaan over slagen en zakken van kinderen in coronatijd en dragen een zware verantwoordelijkheid.

Kunnen ze het dan niet? Jawel hoor. Het eerste eindexamen van dit jaar was nagenoeg onberispelijk. Er was goed naar gekeken. Het was vooraf deugdelijk getest. Dat weet ik, ik was er bij. De pertinente fouten waren er bijna allemaal uitgehaald. Niet alleen voor VWO, ook VMBO en HAVO hadden voor het eerst in 25 jaar goede examens en dat maakt het nu zo vreselijk. Ze kunnen het wel. Ze doen het alleen niet. Ik krijg die knoop niet uit mijn maag. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Maar hier kun je The Horse Whisperer wel voor laten overvliegen. Dat paard, die zwarte blik, alle vertrouwen verwoest? Dat paard ben ik. En ik had verdorie nét een suikerklontje leren accepteren!

En blijkbaar niet alleen ik. Toen we de eindexamens uit de eerste periode bespraken waren er veel docenten die heel secuur keken naar de hele kleine puntjes die wellicht nog beter of duidelijker hadden gekund. Nu iedereen weer in slaap is gesust was er voor VWO nauwelijks animo om het examen onder de loep te leggen. Docenten reageerden nauwelijks op het forum, of vonden het een volstrekt helder examen… Nou dan heb je het niet zelf gemaakt. En waarom zou je ook?

Je krijgt een antwoordmodel dat keurig lijkt en alle eventuele opties adresseert. Dit was het eerste examen waar het antwoordmodel beter was dan het examen en dat is ook een prestatie. Zo waren er drie vragen waarbij je de eerste twee woorden van een zin moest citeren. Het antwoordmodel liet heel keurig zien dat je eigenlijk logischer de eerste drie woorden moest citeren. Dus het antwoordmodel klopte. Youpie. Weet een leerling die zoekt naar de eerste 2 woorden dat het gewoon de eerste drie woorden mag citeren? Hebben wij ze niet gedrild om goed de vragen te lezen? Om je te houden aan de opdracht? Hoeveel tijd zijn ze verloren met het zoeken naar die 2?

C’est (que) (3)

Mais, notent(-ils) (3)

J’ai (pris) (3)….

Of naar de effecten van geluidsoverlast veroorzaakt door pulsvisserij? Weet je wel hoelang je kunt zoeken naar iets wat helemaal niet in de tekst staat? Hoe onzeker maakt dat? Ik kan het niet vinden? Waar staat het? Ik ben te dom, ik lees er over heen. Nee hoor. Het staat er niet in. Dus als de vraag is: geef van elke bron aan of die wel of niet voor geluidsoverlast zorgt dan is het antwoord bij pulsvisserij? NEE. Waarom? Dat staat er niet in…. Is dus geen bron, geeft dus geen geluidsoverlast. Is wel getreiter.

Gelukkig maken ze in diezelfde vraag nog een fout en die is inmiddels gecorrigeerd. Alleen die.

VMBO had ik dit jaar niet maar naar ik hoor was dat qua ellende vergelijkbaar, Havo is nu. Dat zal dan ook wel kopschuw maken. Ik maak me geen illusies meer, met mij komt ‘t voorlopig niet meer goed. Ze kunnen het wel. Ze doen het alleen niet. En dat is erger dan eerst. Toen dacht ik gewoon dat ze het niet konden. Dit is erger. Erger dan eerst.

Charlotte Goulmy
lerares Frans

Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer