Skip to main content

Zwartboek over aanbesteding welzijnswerk Rotterdam-Charlois

vermogen in onbalansEx-werknemers van Charlois’ Welzijn, een Rotterdamse welzijnsstichting die in januari 2012 failliet werd verklaard, schreven een ontluisterend zwartboek over alles wat er mis liep in de afgelopen decennia met het welzijnswerk in de Rotterdamse deelgemeente Charlois: Vermogen in Onbalans – Een zwartboek over de aanbesteding welzijnswerk Rotterdam-Charlois.

De ex-werknemers hebben de vorm van een zwartboek gekozen omdat er huns inziens veel fout is gegaan, vanaf het ontstaan van Charlois’ Welzijn tot aan het faillissement, waarbij de aanbesteding een beslissende rol heeft gespeeld: “Wij hebben een gerede veronderstelling, dat de aanbesteding een alibi is voor de deelgemeente Charlois om de jarenlange ‘strijd’ met Charlois’ Welzijn uiteindelijk te kunnen beslechten.
Als gevolg van het faillissement is een deel van het personeel overgeheveld naar andere instanties, of ontslagen. CAO-verplichtingen als ontslagvergoeding en aanvulling op de WW uitkering zijn niet nagekomen. Een sociaal plan is nooit opgesteld laat staan uitgevoerd. Als nasleep loopt er nog  steeds een rechtszaak over uit te betalen subsidies en op 26 september bijvoorbeeld vindt er in Groningen een faillissementsveiling plaats van eigendommen van de Stichting zoals computers, printers en monitoren.

De oud-medewerkers hebben het zwartboek niet geschreven uit rancune. Ze willen laten zien wat er de afgelopen jaren is gebeurd met het welzijnswerk in Rotterdam en  hiermee voorkomen dat hetzelfde in andere gemeenten gebeurt.
Abvakabo FNV –  die het personeel zo goed als mogelijk heeft bijgestaan –  heeft aanbevelingen gedaan die leiden tot beter welzijnswerk. Deze aanbevelingen zijn aan het zwartboek toegevoegd. Tijdens het door AbvaKabo FNV georganiseerde welzijnsdebat Wat is de toekomst van welzijn? van  6 september 2012 is het zwartboek officieel overhandigd door vakbondsbestuurder Hans Wijers aan Marijke Vos, voorzitter van de MO Groep welzijn, de landelijke brancheorganisatie voor Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening (W&MD).

In het zwartboek worden in chronologische volgorde alle gebeurtenissen van de afgelopen decennia. beschreven. De ex-medewerkers laten de feiten voor zich spreken: “Wij hopen te bereiken dat er kritisch wordt gekeken naar de aanbesteding als instrument, de wijze waarop dat dan eventueel beter zou moeten gebeuren en tevens geven wij aan welke voorwaarden er bij zowel de overheid als een uitvoerende stichting nodig zijn om tot beleid en een goede uitvoering daarvan te komen”.

Niemand van de welzijnsstichting of de deelgemeente neemt de eigen verantwoordelijkheid, stellen de ex-medewerkers: “Wat er ook allemaal gezegd is en nog gezegd gaat worden, dit alles doet niet af aan het feit, dat een Raad van Bestuur van een organisatie, het verantwoordelijke Dagelijkse Bestuur van de deelgemeente en de verantwoordelijke wethouder van de gemeente zonder gêne en spijt welzijnswerkers ontslaan, laten ontslaan, die zich jaren met hart en ziel hebben ingezet voor de wijken van Charlois zonder dat ook maar iemand zich verantwoordelijk voelt voor het maken dan wel naleven van een sociaal plan.”

Charlois’ Welzijn is de zoveelste zorginstelling die failliet is gegaan. Denk aan Zonnehuizen. Beroepseer organiseerde afgelopen maart nog een Goed Werk Hub over de gevolgen van deze in december 2011 failliet gegane Stichting.

Download hier het 91 pagina’s tellende zwartboek Vermogen in onbalans, augustus 2012, over de afsluiting van dertig jaar Rotterdams welzijnswerk: https://martinzuithof.blogs.com

Lees ook het verslag van AbvaKabo FNV over het zwartboek: www.abvakabofnv.nl (Website is opgeheven)

Verslag van Politiek debat: Welzijnswerk belangrijk voor preventie, Sociaal Werk Nederland, 7 september 2012: www.sociaalwerknederland.nl (Niet meer beschikbaar op site van Sociaal Werk Nederland)

Verslag van de Goed Werk Hub bijeenkomst over Stichting Zonnehuizen: https://beroepseer.nl