Nieuwsflits Beroepseer no 16 – september 2012

 

nieuwsflits header

Beroepseer Nieuwsflits no 16 – september 2012

Een wereld waarin alle mensen bekwaam, betrouwbaar en betrokken werken

 

Dit najaar besteden we aandacht aan Goed Werk en het boek Gezagsdragers. De afgelopen periode heeft laten zien dat de Goed Werk Hub zich uitbreidt naar steeds meer plaatsen in het land. We nodigen hierbij organisaties uit die op het werk kampen met botsende dilemma’s om kennis te maken met het Goed Werk Gereedschap, dat helpt gesprekken op gang te brengen, mensen te inspireren en na te denken over vakmanschap en moreel verantwoord, persoonlijk betrokken werk.
Heeft u belangstelling? Neem contact op met Alexandrien van der Burgt: info@beroepseer.nl

In het in juni 2012 verschenen boek Gezagsdragers – De publieke zaak op zoek naar haar verdedigers, onder redactie van Thijs Jansen, Gabriël van den Brink en René Kneyber wordt ingegaan op de gezagscrisis waarin onze maatschappij verkeert. Agressie op het werk is daar een symptoom van. Politiemensen, leraren, reclasseringswerkers, gezinsvoogden, rechters en andere gezagsdragers hebben het in hun dagelijkse werk lastiger dan vroeger. Toen was gezag inherent aan de rol die zij vervulden in de maatschappij, maar dat is niet meer vanzelfsprekend. Hoe de publieke zaak nog te verdedigen?
In het boek staan antwoorden, suggesties en aanbevelingen alsmede uitleg over wat gezag en autoriteit nu eigenlijk betekenen. In het slothoofdstuk staat dat het taboe op alles wat met machtsuitoefening en ordehandhaving te maken heeft in Nederlandse organisaties van tafel moet. Organisaties dienen er alles aan te doen om de gezagsuitoefening van hun frontlijnwerkers te ondersteunen. Het is daarom noodzakelijk dat de effectiviteit van de gezagsuitoefening in organisaties hoog op de agenda komt te staan en dat gezagsdragers actief gesteund worden bij het voorkomen van agressie van burgers. Verstrooiing van gezag moet gestopt worden door het weer toekennen van brede mandaten en discretionaire of “scharrelruimte” aan gezagsdragers.

Eind september komen de Voortrekkers van de stichting Beroepseer bij elkaar om plannen en ervaringen uit te wisselen.
Wilt u hen iets vragen? Mail ons: info@beroepseer.nl

Agenda Goed Werk Hub

26 september Atelier Beroepstrots met Patrick Groenewegen, van 18 – 21 uur in Den Haag
Patrick Groenewegen is verpleegkundige en weet wat er op de werkvloer leeft. Sinds 2011 leidt hij het project  Excellente Zorg bij het Delta Psychiatrisch Centrum in Rotterdam. Door naast de professionals te gaan staan en hen zelf te laten ontdekken wat passie voor hen betekent in hun werk, zijn er inmiddels tal van nieuwe behandelmethoden ontwikkeld. Wat betekent betrokken, betrouwbaar en bekwaam werken  binnen de zorg? Bestemd voor o.a. zorgprofessionals. Klik hier voor meer info.

omslag beroepstrots verpleegkundigen klein 22 oktober Boekpresentatie Binjamin Heijl, van 14 – 16 uur in Den Haag en 4 oktober van 13.30 – 15.45 uur in Amsterdam
In zijn nieuwe boek De beroepstrots van verpleegkundigen en verzorgenden pleit Binjamin Heyl voor een sterke beroepsorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden die als volwaardige partner mee aan tafel zit waar de beslissingen over hun werk worden genomen. Verpleegkundigen en verzorgenden zijn de grootste groep binnen de gezondheidszorg. De tijd is voorbij dat zonder overleg met mensen van de werkvloer beleid wordt bepaald. Belangrijk voor alle verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland die trots zijn op hun beroep! Klik hier voor meer info over de boekpresentaties.

8 oktober Professie en ambtelijk vakmanschap en vertrouwen, van 15.30 – 17.30 in Groningen
Jacques Wallage, voorzitter van de Raad voor Openbaar Bestuur, spreekt over vertrouwen tussen bestuurder en ambtenaar, en tussen overheid en burger in de huidige tijd. Hoe kun je als ambtenaar in een organisatie die gericht is op controle en toezicht vanuit vertrouwen je werk doen? We gaan nadenken over wat onze tijd vraagt van de ambtenaar, waarna uitwisseling van voorbeelden uit de praktijk. Bestemd voor ambtenaren, zowel beleidsmatig als uitvoerend. Klik hier voor meer info.

 26 oktober Goed Werkende professionals, van 14 –  tot 17 uur in Tilburg
Viering van de samenwerking tussen Stichting Beroepseer en Universiteit van Tilburg. Presentatie van het onderzoek van docent Thijs Jansen van de Tilburgse School voor Politiek en Bestuur en zijn studenten naar profielschetsen van dertig verschillende professionals, die gelegd zijn langs de meetlat van Goed Werk. Met medewerking van Christophe van der Maat, verkozen tot jonge ambtenaar van het jaar 2012.  Bestemd voor o.a. professionals uit de (semi)publieke sector. Klik hier voor meer info.

Van alle bijeenkomsten in de Goed Werk Hub worden verslagen gemaakt.
Lees de verslagen op de website.

Aanraders

Wilt u uw mening of een reactie geven op een interessant artikel op de site, of zelf bijdragen leveren? Dat kan! Kijk eens op de Groepsblog. Bijvoorbeeld het artikel over De levenslessen van Meester Kanamori.

Goed Werk en Harvard University

Eind augustus ging Wiljan Hendrikx, net afgestudeerd als master bestuurskundige naar de universiteit van Harvard in de V.S. waar hij voor een seizoen colleges gaat volgen bij professor Howard Gardner, initiatiefnemer van het Good Work Project. Volg de Blog over Goed Werk van Hendrikx op de site. Klik hier.

René Kneyber lanceert de Lerarenraad
In het onderwijsbestuur wordt er vooral over leraren gepraat, maar niet met. Dat wringt bij menig leraar. Daarom heeft René Kneyber, vmbo-docent en auteur van boeken als Orde houden in het vmbo en Orde houden in het voortgezet onderwijs het initiatief genomen tot de oprichting van een onafhankelijke Lerarenraad. Hij roept collega’s van hoger en lager onderwijs op mee te doen zo’n raad van docenten te vormen. Het liefst docenten die een bepaalde deskundigheid etaleren en een langetermijnvisie hebben op de toekomst van het onderwijs. De raad richt zich met name op het spanningsveld tussen onderwijspraktijk en beleid. Solliciteren kan nog tot 17 oktober 2012. Kijk hiervoor op www.lerarenraad.nl

Conferentie Good Work: The Ethics of Craftsmanship
Op deze internationale conferentie op 17 oktober in Utrecht zal Thijs Jansen van de Stichting Beroepseer spreken. Zie www.goodwork.info

Gesignaleerd

3 oktober Presentatie van het Rijnlands Praktijkboekje, van 13 – 17 uur in Utrecht
Een Rijnlands bedrijf is anders opgezet dan een traditionele organisatie: weinig tot geen hiërarchie, de staf is dienend in plaats van sturend, het leiderschap is gericht op het bevorderen van autonomie en vakmanschap. Niet de aandeelhouder komt op de eerste plaats, maar de professional op de werkvloer. Sprekers tijdens de presentatie zijn beide auteurs Jaap Peters en Mathieu Weggeman, alsmede plv. korpschef van politie Hollands-Midden Jaco van Hoorn, Voortrekker van Beroepseer. Meer info over de presentatie, klik hier.
Bekijk ook de video met Jaap Peters over Rijnlands organiseren. Klik hier.

Op de hoogte blijven?

Wij zijn ook op Twitter te volgen via @Beroepseer. Of meldt u aan via LinkedIn voor de groep Beroepseer.

Heeft u vragen of ideeën?

Laat het ons weten: info@beroepseer.nl
of telefoon 06-20440569

Maak Goed Werk GROOT, kom naar de Goed Werk Hub!

 

 Goed Werk staat voor:

· uitmuntend vakmanschap

· morele verantwoordelijkheid

· persoonlijke betrokkenheid


 

De Goed Werk Hub – een initiatief van de Stichting Beroepseer – is een onafhankelijke ontmoetingsplek om te werken aan beroepskwaliteit in de (semi-) publieke sector. Iedere professional is er welkom om in een open en laagdrempelige sfeer nieuwe sector-overschrijdende verbindingen te leggen tussen mensen op de werkvloer, managers, bestuurders, politici en wetenschappers. U kunt daar kennis, ervaring en ideeën uitwisselen en elkaar ondersteunen bij het ontwikkelen van goed werk.


Wilt u de Nieuwsflits niet meer ontvangen?
Stuur bericht naar info@beroepseer.nl met vermelding “Stop Nieuwsflits” en uw naam.

 

www.beroepseer.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer