Skip to main content

Prachtig artikel – in heel bijzondere vormgeving – over laaggeletterdheid in Nederland

Hoe kan het dat in een land als Nederland steeds meer mensen laaggeletterd zijn? De Volkskrant geeft in het artikel Let-ter voor let-ter in een heel bijzondere vormgeving een analyse van een hardnekkige beperking. Tien jaar geleden was laaggeletterdheid een nog vrijwel onbekend begrip. Inmiddels is daar wel wat verandering in gekomen, maar toch wordt deze beperking nog vaak verward met analfabetisme, en zijn er tal van vooroordelen over mensen die peentjes zweten wanneer ze een tekst onder hun neus krijgen. “Die zal wel gewoon dom zijn”, of “dat zullen wel alleen maar buitenlanders zijn”. Zo simpel is het niet.

Laaggeletterdheid is een overkoepelende term voor mensen die grote moeite hebben met lezen, schrijven en het begrijpen en toepassen van informatie. Zij beheersen het minimale niveau om volwaardig in de maatschappij te kunnen functioneren niet. Ze hebben bijvoorbeeld problemen met: formulieren invullen voor bijvoorbeeld zorgtoeslag, kinderopvang of de belasting, straatnaamborden lezen, voorlezen aan (klein)kinderen, een (verjaardags)kaart schrijven, geld opnemen bij een pinautomaat, vertrektijden van de trein opzoeken, ondertitels lezen,recepten uit een kookboek lezen, lezen en begrijpen van gezondheidstips, patiëntenfolders en bijsluiters van medicijnen.

Het artikel Let-ter voor let-ter biedt naast een analyse van laaggeletterdheid diverse persoonlijke verhalen waardoor we gaan beseffen met wat voor dagelijkse obstakels laaggeletterde mensen te maken hebben. Het is triest dat Nederland opvallend weinig geld uitgeeft om laaggeletterdheid terug te dringen. Dat blijkt uit een rapport van de Universiteit van Maastricht dat officieel op 15 september 2016 wordt gepubliceerd en waarin 31 Europese landen met elkaar worden vergeleken. Op Europees niveau zijn maar liefst 55 miljoen mensen laaggeletterd.

Let-ter voor let-ter, door Daan Hofstede, Robin Bekker, Rizky Geriya, Hay Kranen en Wendy van der Wauw, de Volkskrant, 12 september 2016: www.volkskrant.nl
De tekst van dit artikel kan ook worden voorgelezen.

Zie ook Stichting lezen en schrijven: www.lezenenschrijven.nl
De stichting organiseert jaarlijks de Week van de Alfabetisering, dit jaar gehouden van 5 t/m 11 september 2016, waarin via allerlei – lokale –  activiteiten laaggeletterdheid onder de aandacht wordt gebracht van zoveel mogelijk mensen.

U P D A T E

Feiten & Cijfers – Geletterdheid 2016. Overzicht van de gevolgen van laaggeletterdheid en de opbrengsten van investeringen voor samenleving en individu, Universiteit van Maastricht, publicatie van Stichting Lezen & Schrijven, november 2016: https://www.lezenenschrijven.nl/uploads/editor/201602_SLS_Litstudie_FeitenCijfers_web.pdf


let ter voor let ter vk laaggeletterdheid