Wat een beeld van een verpleegkundige! Unieke tentoonstelling in Drente

Er is een unieke tentoonstelling geopend op een historische locatie in het Drentse Meppen, gelegen tussen Emmen en Havelte: Wat een Beeld van een Verpleegkundige! De tentoonstelling gaat over het publieke imago en de beroepsidentiteit van verpleegkundigen en is te zien van november 2022 tot eind 2024. Het is een interactieve tentoonstelling: Door vragen te beantwoorden worden bezoekers geconfronteerd met hardnekkige stereotyperingen van het beroep verpleegkunde.

Realistisch beeld

De covidpandemie heeft laten zien hoe cruciaal verpleegkundigen zijn voor een toegankelijke gezondheidszorg. Met inzet van al hun vakkundigheid, expertise en inventiviteit wisten zij het zorgsysteem in stand te houden. Toch wordt het beroep van verpleegkundige nog vaak eenzijdig geassocieerd met ’handen aan het bed’, ‘billen wassen’ of ‘vrouwenberoep’. Dit beeld doet geen recht aan de complexe werkelijkheid van het verpleegkundig beroep.

De tentoonstelling is bedoeld als bijdrage aan een realistischer beeld van de verpleegkundigen dan we gewoon zijn en start met beelden uit de periode van de covidpandemie waarin verpleegkundigen werden gezien als helden en engelen. De bezoekers ervaren hoe het imago historisch bepaald is: de verpleegkundige als zorgende moeder, als reddende engel of als sexy zuster. Ook zien we de verpleegkundige beschreven in meisjesboeken en het beroep als roeping met een religieuze dimensie. Het verhaal is geïllustreerd met historische foto’s, insignes en uniformen.

Het verpleegkundig domein

De actuele en realistische beroepsidentiteit van verzorgenden individuele gezondheidszorg (IG), verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten krijgt ruimschoots aandacht. Dat gebeurt aan de hand van beelden over hun cruciale rol in de patiëntenzorg. Niet alleen in ziekenhuizen, maar ook in de wijkverpleging, ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, openbare gezondheidszorg, jeugdgezondheidszorg en arbozorg. Hun rol in de preventie, kennisontwikkeling, coördinatie van zorg en communicatie wordt zichtbaar gemaakt. We maken kennis met een verpleegkundig stafbestuur, een leerhuis en verpleegkundigen in besturen, gemeenteraad en de Tweede Kamer.
Nederland heeft een verpleegkundige wetenschaps- en onderwijsstructuur met vijftien hoogleraren, tientallen lectoren en honderden docenten. Ook dat wordt getoond. Het verpleegkundig domein biedt een carrièreperspectief voor iedereen, ongeacht leeftijd, sekse, seksuele identiteit of culturele achtergrond.

Uitnodiging tot gesprek

De expositie nodigt uit tot een gesprek of een discussie over het vak van verpleegkundigen en verzorgenden en verpleegkundig specialisten. Over verleden, heden en toekomst. Hoe gaat die toekomst eruitzien? Wat gaat er de komende vijf jaar in de praktijk veranderen? Hoe kan de beroepsgroep zelf de eigen inbreng beter zichtbaar maken? Want de beste imagocampagne voeren verpleegkundigen en verzorgenden immers zelf door hun werk!

Tentoonstelling Wat een Beeld van een Verpleegkundige!, Lof der verpleegkunst: www.lofderverpleegkunst.nl/wat-een-beeld/

Folder Wat een Beeld van een Verpleegkundige! https://beroepseer.nl

De expositie is georganiseerd door Stichting Lof der Verpleegkunst, V&VN Historisch College FNI, Het Buitengasthuis en Bureau Lambregts en wordt gesteund door een aantal partners.

Plaats van de expositie is Het Buitengasthuis in Meppen, Drenthe.
• Toegangsprijs is € 10,- p.p.
• Tot maximaal 17 personen
• Bezoek alleen op afspraak

E-mail: buitengasthuis@burola.nl
www.lofderverpleegkunst.nl/imago
Tel: 06 51363 970

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer