Verleg de focus van de sturing naar de leraar: Flip the system

Het doet mij deugd dat Merel van Vroonhoven de geest van Flip the system nieuw leven inblaast in haar op 22 maart 2024 gehouden Kohnstammlezing 2024, getiteld Wie van leraren uitvoerders maakt, creëert een samenleving zonder toekomst.1)

Van Vroonhoven: “Verleg de focus van de sturing naar de leraar. Het systeem moet zo worden ingericht dat leraren optimaal hun werk kunnen doen, alleen dan krijgt de leerling het beste onderwijs dat hij verdient. Ofwel, Flip the system, zoals René Kneyber en Jelmer Evers in hun boek Het alternatief bepleiten”.

Het alternatief

Goed te weten dat de leuze flip the system is gebruikt als titel voor de internationale versies van het in 2013 door Kneyber en Evers gepubliceerde boek Het alternatief. Weg met de afrekencultuur in het onderwijs. Het Nederlandse origineel verscheen in de boekenserie van Stichting Beroepseer.2)

In 2015 volgde de internationale versie Flip the system –Changing education from the ground up die in juli werd gepresenteerd op het 7e Wereldcongres Education International in Ottawa, Canada.3) Medewerkers aan het internationale boek waren afkomstig uit de hele wereld: van Zweden tot Mexico, van Singapore tot Rusland, Korea en Nederland.

Internationaal

De leraren en onderwijskundigen pleiten ervoor de economische benadering van het onderwijs en de afrekencultuur achter ons te laten en daarvoor in de plaats te kiezen voor een meer menselijke, democratische benadering. Dat wordt flipping the system genoemd en dat betekent dat leraren wereldwijd zelf de regie nemen over het onderwijs en zelf aan het roer gaan staan, in plaats van slechts uitvoerders te zijn van wat anderen allemaal bedenken voor het onderwijs. Van onderop beginnen met verandering van het onderwijssysteem.

Het boek heeft nog een langere internationale geschiedenis omdat daarna nog zijn verschenen:

– De Zweedse versie: Flip the System: Förändra Skolan från Grunden (Kornhall, Kneyber & Evers, 2017);

– De op Groot- Brittannië toegespitste versie: Flip the System UK: A Teachers’ Manifesto, (Rycroft-Smith & Dutaut, 2018);

– De Australische versie: Flip the System Australia: What Matters in Education (Netolicky, Andrews, & Paterson, 2019);

– De Amerikaanse versie: Flip the System US: How Teachers Can Transform Education and Save Democracy (Soskil, 2021).

Vrijwillige slavernij

Laten we hopen dat de beroepseer-revolutie in het onderwijs nu echt gaat doorbreken. Dat is hard nodig. Het tijdperk van de vrijwillige slavernij – zie mijn essay daarover uit 2013  – met alle nadelige gevolgen voor de kwaliteit van het onderwijs, heeft lang genoeg geduurd.4)


Noten

1) Downloaden Kohnstammlezing 2024, Wie van leraren uitvoerders maakt, creëert een samenleving zonder toekomst, door Merel van Vroonhoven: https://beroepseer.nl

2) Boekenserie Beroepseer: https://beroepseer.nl/boekenreeks

3) Internationale uitgave van ‘Het alternatief’ is verschenen: ‘Flip the system – Changing education from the ground up’. Uitgever Routledge, Londen en New York. Zie: https://beroepseer.nl

4) Downloaden Vrijwillige slaven, essay door Thijs Jansen: https://beroepseer.nl

 

Afbeelding bovenaan: Boekomslag van alle edities van ‘Het alternatief’. Zie: https://beroepseer.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer