Verkiezingsmanifest Patiëntenfederatie: Kies voor passende zorg – niet minder, maar anders!

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in november 2023 roept Patiëntenfederatie Nederland politieke partijen op in hun verkiezingsprogramma te kiezen voor passende zorg voor patiënten. Volgens Patiëntenfederatie Nederland is dat dé manier om de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg – ondanks de toenemende vraag en beperkte capaciteit – de komende jaren te garanderen. Wat Patiëntenfederatie Nederland betreft wordt de zorg voor patiënten de komende jaren anders, maar niet minder.

Patiëntenfederatie Nederland vertegenwoordigt ruim 200 patiëntenorganisaties en maakt zich sterk voor alle mensen die zorg nodig hebben.

Acht concrete aanbevelingen

De Patiëntenfederatie Nederland doet in het verkiezingsmanifest acht concrete aanbevelingen aan politieke partijen om op te nemen in hun verkiezingsprogramma. Zo roept Patiëntenfederatie Nederland onder andere op om de wachtlijsten in de zorg en de hoge (stapeling van) zorgkosten voor patiënten aan te pakken. Dat laatste moet bijvoorbeeld gebeuren door mondzorg en fysiotherapie meer te gaan vergoeden vanuit het basispakket.

Patiënten moeten op goede zorg kunnen (blijven) rekenen

Volgens directeur-bestuurder Dianda Veldman zijn er fundamentele politieke keuzes nodig om de goede zorg voor patiënten de komende decennia te garanderen: “Patiënten in Nederland moeten op goede zorg kunnen (blijven) rekenen. Wij geloven dat dat kan door meer regie, een efficiëntere organisatie, beter gebruik van technologie en intensievere samenwerking over zorgdomeinen en instellingsmuren heen. Al die veranderingen kunnen bovendien alleen goed plaatsvinden met inbreng en inspraak van patiënten. Zij moeten daarin een sterke positie krijgen. Ons verkiezingsmanifest helpt politieke partijen hopelijk om daarvoor de goede keuzes te maken”.

Oproep aan politieke partijen. Acht aanbevelingen

  1. Pak de wachtlijsten aan
  2. Stop de stapeling van zorgkosten
  3. Vergoed mondzorg en fysiotherapie vanuit het basispakket
  4. Versimpel de toegang en ondersteuning van zorg thuis
  5. Geef inzicht in de uitkomsten van zorg
  6. Voer hybride zorg versneld in
  7. Bepaal opnieuw welk zorgaanbod waar in Nederland nodig is
  8. Geef patiënten een volwaardige stem in de zorg

Downloaden Verkiezingsmanifest: www.patientenfederatie.nl/downloads/organisatie/1449-verkiezingsmanifest-van-patientenfederatie-nederland/file

Kies voor passende zorg: niet minder, maar anders! Patiëntenfederatie, 14 augustus 2023:
www.patientenfederatie.nl/actueel/nieuws/kies-voor-passende-zorg-niet-minder-maar-anders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer