Skip to main content

Vanaf 1 juli 2020 medisch dossier online inzien

Vanaf 1 juli 2020 hebben patiënten het recht op gratis elektronische inzage in hun medisch dossier, alsmede het recht op een elektronisch afschrift. De zorgverlener mag dit niet weigeren.
Het recht bestaat al langer, maar vanaf 1 juli 2020 is het uitgebreid met een digitale versie. De zorgverlener hoeft het dossier niet meer uit te printen maar kan het nu digitaal versturen, per mail, via een pdf-bestand, maar ook via het portaal van de zorgverlener. Het voordeel hiervan is dat men zelf op elk gewenst moment het eigen dossier kan raadplegen.

PGO

De Patiëntenfederatie werkt momenteel met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), zorgaanbieders, zorgverleners en ICT-leveranciers aan een Persoonlijke gezondheidsomgeving. Websites en apps die door patiënten gebruikt worden om allerlei gezondheidsgegevens te verzamelen, te beheren en te delen worden een Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) genoemd. Een PGO is een levenslang online hulpmiddel voor patiënten om grip te houden op hun eigen gezondheidsdata: van behandeling tot medicatie, onderzoeksuitslagen en inentingen.

Stap voor stap zullen steeds meer zorgaanbieders gegevens kunnen uitwisselen naar een PGO. Er is al een aantal PGO’s beschikbaar, te vinden op Digitale Zorggids, de website van Patiënfederatie Nederland. De Patiëntenfederatie  vertegenwoordigt ruim 200 patiëntenorganisaties en maakt zich sterk voor alle mensen die zorg nodig hebben.

Vanaf 2021 is het mogelijk om de gegevens van de eigen huisarts in de PGO te verzamelen. Daarna volgen de gegevens van andere zorgverleners, bijvoorbeeld van het ziekenhuis of de verloskundige. Dat betekent niet dat alle zorgverleners ook direct al gebruikmaken van deze mogelijkheid. Men kan zelf bij de zorgverlener aangeven of men daar behoefte aan heeft.

Wat is belangrijk in een PGO?

Wat moet een PGO absoluut kunnen volgens u? U kunt meedenken en contact opnemen met de Patiëntenfederatie: pgo@patientenfederatie.nl
Patiëntenfederatie Nederland: www.patientenfederatie.nl

Online medisch dossier inzien, Digitale Zorggids: www.digitalezorggids.nl

Brochure Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg – De Wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens in de zorg, Rijksoverheid, juni 2017: www.rijksoverheid.nl

Vragen en antwoorden betreffende Uw medisch dossier, Rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl


U P D A T E

Huisartsen druk bezig met digitale inzage medische gegevens, ICT & Heath, 3 juli 2020: www.icthealth.nl/

 


Foto bovenaan is van S. Hermann en F. Richter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.