Vakbonden binnen publieke sector voeren actie vanwege gebrek aan materieel, waardering en veiligheid

Vakbonden in de publieke sector hebben actie gevoerd op het Malieveld in Den Haag op woensdagmiddag 19 mei 2021. Doel was aandacht te vragen voor de positie van de ambtenaar. De verwaarlozing van mensen, werkzaam in de publieke sector, blijkt structureel te zijn.
Initiatiefnemers waren FNV vakbonden voor de overheid, onderwijs (AOb), politie (NPB), militairen (AFMP) en het Ambtenarencentrum (AC).
De actie was in het bijzonder gericht op specifieke problemen binnen de publieke sector zoals de veiligheid en het gebrek aan materieel waarmee bijvoorbeeld politie en defensie te maken hebben.

In een verslag van de actiemiddag in dagblad Trouw door Lukas van der Storm, is onder anderen FNV-bestuurder Judy Hoffer aan het woord. Ze vertelt dat de lege stoelen die op het Malieveld waren neergezet symbool staan voor dat deel van de één miljoen Nederlandse ambtenaren dat normaal gesproken zou actievoeren op die plek. Het devies was ditmaal om de bijeenkomst vanuit huis te volgen. Aan de andere kant symboliseren de lege stoelen de niet-bestaande collega’s die ambtenaren zo hard nodig hebben. Want diverse sectoren kampen met onderbezetting en een hoge werkdruk, terwijl er tienduizenden onvervulde overheidsvacatures zijn

Wel fysiek aanwezig zijn een douanebeambte, universitair hoofddocent, beroepsmilitair, gemeenteambtenaar, gevangenismedewerker en een politieagent. Hoewel verschillend van beroep, hebben ze een aantal dingen gemeen, waaronder hun onvrede over de waardering voor hun werk van de kant van de maatschappij en de overheid. Ze worden ondergewaardeerd en dat blijkt onder meer uit de hoogte van salarissen. Jonge militairen zitten met hun basissalaris tegen de armoedegrens aan.

Minder bescheiden

In het Trouw-verslag is ook Sander Heijne aan het woord. Volgens hem slaan overheidsmedewerkers simpelweg te weinig met de vuist op tafel. Heijne is auteur van Fantoomgroei – over een ontspoorde economie en uitgeholde vitale sectoren: “Mensen in de publieke sector zijn vaak erg dienstbaar: ze willen iets bijdragen aan de maatschappij. Maar misschien moeten ze in dit geval minder bescheiden zijn: in het bedrijfsleven wordt vaak harder over salaris onderhandeld”.

Lees het hele artikel Bonden voeren actie voor leraar, agent en gemeenteambtenaar, maar het Malieveld blijft leeg, door Lukas van der Storm, Trouw, 20 mei 2021: www.trouw.nl/economie/bonden-voeren-actie-voor-leraar-agent-en-gemeenteambtenaar-maar-het-malieveld-blijft-leeg~b64ed4d6/

Manifest Werken voor publieke taken aantrekkelijk maken én houden, aangeboden aan politieke partijen in Tweede Kamer, door vakbonden voor Rijk, Gemeenten, Provincies, Politie, Onderwijs, Defensie, Universitaire Medische Centra, Rechterlijke Macht en Waterschappen, 25 februari 2021: www.fnv.nl

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer