Skip to main content

Trendrede 2019: Het jaar van de vereende krachten

Trendrede 2019

De Trendrede voor 2019 werd uitgesproken in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam voor een gehoor van ruim 350 aanwezigen op 15 januari. De Trendrede is een initiatief van een groep Nederlandse toekomstdenkers die elk jaar de actualiteit kaderen en clusteren in enkele overkoepelende thema’s. Ze tonen Nederland een uitgelicht pad naar de toekomst, met opvallende details.

De Trendrede van 2018 eindigde met de vraag: Wie is wij? De beantwoording ervan is nog in de maak.
‘Poldermodderen’ we door in 2019 of loopt de ‘verwachtingsfrictie’ te hoog op? Zetten we de opgebouwde energie in om daadwerkelijke verandering te realiseren?
De editie van 2019, de negende inmiddels, heeft tot thema Vuur van verandering. Gaat dat vuur cynisme doen wegsmelten en samensturing smeden?

De Trendrede kan terug beluisterd en bekeken worden op video. De tekst is te lezen op de site van Trendrede. Daarop staan ook de namen van degenen die een bijdrage hebben geleverd aan de Trendrede van 2019. De daarin geschetste lijnen zijn bedoeld om de discussie en besluitvorming op sociaal-maatschappelijk vlak (verder) op weg te helpen.

De rede begint zo:

“Het zijn vurige tijden, dat op zijn minst. De veranderbehoefte is groot. Opgekropte woede, mede gebaseerd op opgeschroefde verwachtingen en schurende waarden, zoekt een uitweg. Hoe begrijpelijk sommige frustraties ook mogen zijn, de aanval openen op de ander maakt de eigen veiligheid niet groter. Wij zien gelukkig overal in de samenleving de verwarmende gloed van positieve verandering. Vele coöperatieve verenigingen, burgerinitiatieven en start-ups wakkeren het verlangen naar een groter wij verder aan.

Onze samenleving is fluïde, geen object dat je vast kunt pakken. Je kunt niet zomaar op haar inhakken. Het voordeel is dat ze daardoor ook niet zo snel kapot kan. Na veel duwen en trekken neemt ze in de tijd subtiel andere vormen aan. Die taaie flexibiliteit van onze samenleving maakt haar krachtig. Maar zorgt er ook voor dat sluipende verslechtering niet altijd snel wordt opgemerkt. Samenleven is een werkwoord en vereist een inspanning. We leven in een land van minderheden. Dat de meningen soms fel opvlammen is een verworvenheid van onze democratische rechtsstaat. Onszelf verplaatsen in de ander en er zelf ook durven zijn, is geen eenvoudige opdracht. Een constructieve dialoog voeren is net zo min een gemakkelijke opgave. Samenleven is een werk in ontwikkeling. Samen sturen we de toekomst. Welkom bij de negende Trendrede”.

De rede is ingedeeld in drie thema’s: 1. Taaie flexibiliteit. 2. Ruimte bieden. 3. Het hele plaatje, en eindigt met:

“We trekken de conclusie dat niemand perfect is en dat niemand in zijn eentje ver komt. Imperfecte individuen kunnen wel een geweldig team vormen. Later dit jaar verschijnt het vervolg op één van de meest succesvolle films ooit, ‘Avengers: Infinity War’. Het thema? De noodzaak tot samenwerken. In de eerste versie werken maar liefst achtentwintig superhelden samen om de wereld van de ondergang te redden. Iron Man, Okoye, Superman en de vele anderen vullen elkaar uitstekend aan en vormen een gelegenheidscoalitie met een urgente missie. Als de superhelden zich al moeten verenigen, terwijl ze tientallen jaren de wereld in hun eentje hebben kunnen redden, hoe moet dat dan met ons? Mensen zijn geen superhelden; de superkrachten zullen vanuit het team moeten komen. We roepen 2019 uit tot het jaar van de vereende krachten”!

Klik hier voor lezen van de Trendrede 2019, uitgesproken op 15 januari 2019: http://trendrede.nl/wp-content/uploads/2015/10/Trendrede-2019.pdf

Meer info over de Nederlandse toekomstdenkers en de TrendRede: http://trendrede.nl

Bekijk hieronder de video met De TrendRede van 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.