Teun Toebes, verzorgende en maker van video-blogs: ‘Zorg en welzijn is mij wél een zorg’

Steun en toeverlaat

De negentienjarige Teun Toebes is verzorgende in een verpleeghuis en volgt de HBO Verpleegkunde-opleiding. Hij is trots op zijn werk en maakt video-blogs voor zijn YouTube-kanaal STEUN en toeverlaat. Daarvoor ontving hij de Anneke van der Plaats Aanmoedigingsprijs 2018.
De jury over STEUN en toeverlaat: “Met vloggen vestigt hij de aandacht op goede zorg en geluk voor ouderen […] de inzet en het élan gericht op het geluk en plezier voor en met mensen met dementie, daar kunnen en willen wij niet omheen […] we wensen vooral dat hij voortvarend doorgaat”.

Met STEUN en toeverlaat wil Toebes een positieve bijdrage leveren aan de zorg voor mensen met dementie. Op de site van het tijdschrift voor verpleegkundigen Nursing vertelt hij in een interview aan Koen Scheerders dat als gevolg van de aanmoedigingsprijs de video Silent disco al meer dan 180 duizend keer bekeken is.

Eigen regie en vrijheid

Toebes over zijn opvoeding: “Openheid en zelfstandigheid heb ik van thuis meegekregen. Hard werken om iets te kunnen bereiken en dromen najagen is wat ik nu doe. STEUN en toeverlaat is mijn passie en brengt mij veel positiviteit”.
Mensen die hem inspireren zijn mensen met dementie: “Zoals John, die ik ontmoette tijdens een stage. Hij vond zijn uiterlijk belangrijk en liep vaak met vrolijke sokken over zijn steunkousen door het verpleeghuis. Ik mocht zijn snor, zijn trots, knippen. Een hele eer. Zijn belang voor eigen regie en vrijheid herken ik in mijzelf”.

De belangrijkste gebeurtenis noemt Toebes zijn allereerste contact met (ouderen met) dementie: “Er ging een wereld voor me open”.

Lees het hele interview met Toebes op Nursing: Teun Toebes: ‘Samen lachen is zo’n fijn gevoel’, door Koen Scheerders, 23 december 2018: www.nursing.nl

Bekijk hieronder de video: Silent disco. Toebes: “Deze video komt vanuit mijn kernzin ‘Zorg en welzijn is mij wél een zorg. Zorgen  is voor mij meer dan alleen verzorgen en precies dat laat ik jullie vandaag zien”.

Meer info over de Anneke van der Plaats Award en de Anneke van der Plaats Foundation:
www.congressenmetzorg.nl/annekevanderplaats-award
http://annekevanderplaatsfoundation.org (website is niet meer actief)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer