Tegendraadse professionals in de GGZ

“Als mensen psychisch lijden, wordt teveel naar alleen de ggz en medische behandelingen gekeken. Dat stoort me enorm”, zegt Jack van der Kruijs, strategisch adviseur en kwartiermaker ambulantisering in de gemeente Eindhoven. Van der Kruijs is initiatiefnemer van het landelijke netwerk GGZ-vriendelijke gemeente, gericht op de ‘wederopbouw’ van de ggz-structuur in gemeenten. Zijn missie is de beste herstelzorg organiseren voor psychisch kwetsbare mensen.

Van der Kruijs liet zich interviewen door José van de Waerden voor tijdschrift Zorg + Welzijn voor de rubriek Tegendraads. Volgens Van der Kruijs is het “de plicht van elke zorgprofessional om zelf te blijven nadenken. Geen enkele waarheid, regel of protocol moet je blind volgen”.

Als samenleving de psychische zorg versterken

Als geformaliseerde rollen en protocollen in de weg gaan staan, de druk te groot wordt en het systeem dwingend, dan probeert Van der Kruijs het op een andere plek op een ander moment.
Sinds april 2021 werkt hij bij de gemeente Eindhoven waar hij zich geheel op zijn plaats voelt: als samenleving de psychische zorg versterken. “In wijken en buurten, en iedereen is daar even belangrijk bij, dus ook gemeente, politie, huisartsen, de media. We moeten echt minder afhankelijk worden van de ggz”.

Het gaat Van der Kruijs om het normaliseren van psychische kwetsbaarheid. Psychisch lijden benadert hij het liefst niet vanuit een stoornis maar vanuit gezondheid. Hij blijkt zijn beroep te hebben gekozen vanuit persoonlijke ervaring: “Ik ben op mijn twaalfde in de ggz begonnen, als KOPP-kind*). Door medicatie werd mijn moeder minder psychotisch, maar niet gelukkiger. Psychiatrie zorgt niet voor verbinding en zingeving”.

Opsteker Van der Kruijs:

“Blijf altijd je eigen afwegingen maken. Neem elke dag je verantwoordelijkheid als professional en laat je niet teveel afleiden door bureaucratische bijzaken en systeemgeneuzel (protocollen met of zonder stropdas). We moeten minder afhankelijk worden van de gespecialiseerde ggz, zonder mensen tekort te doen die wel af en toe een (herstelondersteunend) steuntje in de rug gebruiken”.

Noot
*) KOPP/KOV (voorheen KOPP/KVO) staat voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP) en Kinderen van Ouders met een Verslaving (KOV). Het kan gaan om één of beide ouders. Nederland telt jaarlijks 405.000 ouders met een psychische stoornis en/of verslaving.

‘Geen enkele waarheid blind volgen’, door José van de Waerden Zorg + Welzijn, no 5, oktober 2021: www.zorgwelzijn.nl/magazine-artikelen/tegendraads-geen-enkele-waarheid-blind-volgen/
Zorg + Welzijn, tijdschrift en platform voor professionals en beleidsmakers in het sociaal domein. Thema van het oktobernummer 2021 – no 5 – is ervaringsdeskundigheid: “Als je ervaringskennis inzet, krijg je veel betere oplossingen”.

GGZ-vriendelijke gemeente: www.ggzvriendelijkegemeente.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer