Stemmen op de genomineerden voor de Big Brother Awards 2023

Met de Big Brother Awards vraagt Bits of Freedom jaarlijks aandacht voor personen, bedrijven en overheden die een grove inbreuk hebben gemaakt op de privacy en vrijheid van burgers. De prijsuitreiking vindt plaats in het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam op maandag 15 januari 2024 om 20:00 uur. Inloop vanaf 19:00 uur.

Bits of Freedom, opgericht in 1999,  is een Nederlandse stichting die opkomt voor digitale burgerrechten. Bits of Freedom verdedigt het grondrecht op privacy en het grondrecht op communicatievrijheid van de Nederlandse burger. Bits of Freedom was in 2001 initiatiefnemer van de Europese coalitie van digitale burgerrechtenorganisaties European Digital Rights (EDRI), die op dit moment 29 leden telt in meer dan 25 Europese landen.

Drie prijzen

Naast een expertprijs die door een vakjury wordt uitgereikt, bepaalt het publiek wie volgens hen een prijs in ontvangst mag nemen. Dan is er ook nog de Felipe Rodriquez award voor iemand die veel heeft betekend voor het vrije internet.

Wie heeft de grootste inbreuk gemaakt op de digitale rechten?

Genomineerd zijn:

Dilan Yesdilgöz-Zegerius, demissionair minister van Justitie en Veiligheid,  omdat zij mensen die onterecht op een terreurlijst staan overlaat aan hun lot .

De Koninklijke Marechaussee, vanwege haar roekeloze surveillance van demonstranten, waarbij onder meer gebrekkige technologie voor gezichtsherkenning is gebruikt.

De platformen Meta, X & Telegram voor het ontnemen van een stem van onschuldige mensen in een oorlogsgebied.

Marnix van Rij, demissionair staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst,  voor het stelselmatig overtreden van wet- en regelgeving, waaronder de Europese privacywet.

Stem uitbrengen

Het publiek kan tot 8 januari 2024 de stem uitbrengen. Kaarten voor de uitreiking op 15 januari zijn online te koop en beperkt beschikbaar. Dit evenement is door de jaren heen uitgegroeid tot een prikkelend avondprogramma, waarbij speeches worden afgewisseld met reflectie en kunst..

Ga voor stemmen en uitgebreide info over genomineerden naar Bits of Freedom: www.bitsoffreedom.nl/campagnes/big-brother-awards-2023/

Bits of Freedom: www.bitsoffreedom.nl/verdieping/

Video-impressie uitreiking Big Brother Awards 2022www.bitsoffreedom.nl/video/big-brother-awards/bekijk-hier-de-big-brother-awards-2022-terug/

U P D A T E

Winnaars van een Big Brother Award zijn: de publieksprijs voor demissionair minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid en een juryprijs voor de platformen Meta, X en Telegram. Dat is bekend gemaakt op 15 januari 2024: www.bitsoffreedom.nl/2024/01/15/en-de-winnaars-van-de-big-brother-awards-2023-zijn/

Vijf mensen kregen een positieve prijs, de Felipe Rodriquez Award, voor mensen die zich inzetten voor privacy. Een van hen is Robin Pocornie, die klachten had over discriminatie door software tegen spieken van de Universiteit van Amsterdam. De Muslim Rights Watch, die opkomt voor mensen die onterecht op terreurlijsten staan, kreeg eveneens deze prijs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer