Jongerius wil menselijke maat terug in arbeid

AMSTERDAM 1 september 2008 – Managers met buitensporig hoge salarissen demotiveren de mensen op de werkvloer. Daardoor sneuvelt de loyaliteit met het bedrijf en het gevoel van verbondenheid. Dat heeft FNV-voorzitter Agnes Jongerius maandag in Amsterdam gezegd tijdens de opening van het academisch jaar aan de Vrije Universiteit. “Waarom zou je op de werkvloer instemmen met een verantwoorde loonontwikkeling, als je ziet dat de top zich bonussen toebedeelt van tonnen, zo niet miljoenen euro’s”, vroeg Jongerius zich af. “Zeker als die top geen visie heeft voor de lange termijn.”

De FNV-voorzitter zei terug te willen naar de menselijke maat. Daar is volgens Jongerius de afgelopen jaren bij de invoering van marktwerking niet erg op gelet. Vacatures Zo hebben medische professionals het private deel van de zorg opgezocht, omdat daar meer valt te verdienen, stelde ze. Het gevolg is wel dat het publieke deel met de vacatures en gaten in de zorgverlening blijft zitten. Met de arbeidsorganisaties anno nu gaat het niet zo goed, erkende Jongerius. De snelst groeiende groep FNV-leden zijn zelfstandigen zonder personeel. “Een belangrijke reden om voor zichzelf te beginnen is dat ze dan meer met hun vak bezig kunnen zijn”, aldus de vakbondsvrouw. Vrijheid Volgens Jongerius zijn veel organisaties beland in een permanent proces van reorganiseren. “Terwijl het topmanagement voor zichzelf steeds meer vrijheid creëert, worden werknemers bestookt met administratieve regels, controlevoorschriften en prestatienormen.” Wantrouwen overheerst in de stijl van het management, zei de FNV-voorzitter. Noodzakelijk Jongerius zei er geen voorstander van te zijn dat de politiek ingrijpt in het economisch leven. Dat is volgens haar wel noodzakelijk als het gaat om het aandeel vrouwen in de top van het bedrijfsleven en bij publieke voorzieningen als kinderopvang en onderwijs. “En bij klokkenluiders”, voegde ze er aan toe. “Klokkenluiders zijn misschien wel het meest extreme voorbeeld van het ontbreken van de menselijke maat in arbeidsorganisaties.” (c) ANP

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

Stichting Beroepseer

© Stichting beroepseer