Verpleegkundigen worden het meest vertrouwd, politici het minst, in enquête over beroepen en geloofwaardigheid

Begin december is de nieuwe Veracity Index 2016 van het Britse onderzoeksbureau van de publieke sector, het Ipsos Mori’s Social Research Institute, gepubliceerd. Het blijkt dat slechts 15% van de ondervraagden vertrouwen heeft in politici. Zij vinden dat deze beroepsgroep niet erg geloofwaardig is. Wie dat wel is zijn de verpleegkundigen. Zij staan op nummer 1 van de lijst van 24 beroepen, gevolgd door artsen, leraren, rechters en wetenschappers.
Journalisten komen wat geloofwaardigheid betreft, net als politici, er niet goed van af. Zij staan op de 22ste plaats, een plek boven de ministers die het nog slechter doen op de 23ste plaats in de rij, nog net voor de laatste plaats van  de politici.
Ondervraagd zijn 1.019 Britse volwassenen in de periode 14 oktober – 1 november 2016.  De vraag luidde: “Ik ga u nu een lijst voorlezen van verschillende soorten mensen. Zou u me willen aangeven wie van hen u vertrouwt, of ze de waarheid vertellen of niet?”

Verpleegkundigen behaalden maar liefst 93% op de geloofwaardigheidsladder. Artsen behaalden 91%; leraren 88%; rechters 81% en wetenschappers 80%.

Deelnemers werden ook vragen gesteld over peilingen en de betrouwbaarheid van de campagnes voor en tegen Brexit. Campagnes pro Brexit wekten het meeste vertrouwen op. Het vertrouwen in ambtenaren en zakelijk leiders blijkt gedaald.

Lees het hele onderzoek Veracity Index 2016 Ipsos MORI, december 2016: www.ipsos-mori.com

veracity index 2016

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer