Skip to main content

Acht medailles voor Nederland op EuroSkills 2016, Europese kampioenschappen voor jonge vakmensen

banner euroskills 2016Het Nederlandse team van EuroSkills 2016 heeft acht medailles gewonnen: drie keer goud, drie keer zilver en twee keer brons, goed voor de vijfde plaats in het landenklassement. Dat werd op zondagavond 4 december bekend gemaakt tijdens de sluitingsceremonie van de Europese kampioenschappen voor beroepen, de EuroSkills 2016, gehouden in Gothenburg, Zweden van 1 tot en met 3 december 2016. Oostenrijk eindigde met dertien medailles op de eerste plaats, voor Finland en Frankrijk.

Elke twee jaar strijden jonge vakmensen tot 25 jaar in verschillende vakgebieden drie dagen lang om de titel ‘beste vakman of vakvrouw van Europa’. Dit jaar namen ruim 500 jongeren uit 28 landen deel. Nederland deed mee met 39 deelnemers in 33 beroepen.

Nederland deed o.a. mee aan de vakwedstrijden mobiele robotica, metselen, stucadoren, meubelmaken, tegelzetten, verpleegkunde, landbouwmechanisatie, restaurantservice, autotechniek, grafisch ontwerpen en tuinaanleg. Bij mobiele robotica programmeren de deelnemers een robot die een parcours moet afleggen. Bij restaurantservice gaat het om gastheerschap, tafelbereiding en cocktails maken. De hoveniers leggen een complete tuin aan inclusief waterpartijen. Dit alles onder het toeziend oog van circa 45.000 toeschouwers.

Deelnemers kwalificeren zich voor EuroSkills door het winnen van de nationale mbo-vakwedstrijden Skills Heroes. 55 scholen in het middelbare beroepsonderwijs doen mee aan deze wedstrijden. Jos de Goey, algemeen directeur van WorldSkills Netherlands: “De deelnemers laten niet alleen zien waar Nederland op het gebied van vakmanschap staat ten opzichte van andere Europese landen, maar vervullen ook een ambassadeursrol voor hun beroep en inspireren andere jongeren”.
Voor de jonge vakmensen is deelname vaak de start van een succesvolle carrière. Zo begon de carrière van meesterkok en meesterpatissier Rudolph van Veen met het deelnemen aan een vakwedstrijd. Van Veen treedt al jaren op voor televisie met een eigen kook-en bakprogramma. Momenteel is hij te zien met Rudolph’s Bakery bij zender 24Kitchen.

Het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs voor jongeren

Behalve wedstrijden vinden er op de EuroSkills ook andere activiteiten plaats die gericht zijn op beroepenoriëntatie. Dit maakt EuroSkills tot het grootste beroepenevenement van Europa. Naast de Europese kampioenschappen zijn er ook de wereldkampioenschappen voor beroepen, de WorldSkills, waaraan eens per twee jaar ongeveer 1200 jongeren deelnemen. De eerstvolgende WorldSkills vindt plaats in Abu Dhabi in 2017.

WorldSkills Netherlands organiseert het hele jaar door nationale vakwedstrijden op basis-, vmbo- en mbo-scholen, de Skills Heroes, de Skills Talents en de Skills Juniors voor leerlingen van groep 7 en 8. Doel is het stimuleren van het beroepsonderwijs, de beroepstrots en de ontwikkeling van de talenten van jonge professionals.
De organisatie wordt ondersteund door de ministeries van Onderwijs en Economische Zaken en partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven.

De gelukkige winnaars van EuroSkills 2016 zijn: een gouden medaille voor Pien Hoveling, etaleren; Rick Verboom, CAD Tekenen en Christian Gerritse, koeltechniek. Een zilveren medaille voor Arthur de Bruin en Wilfried Loman, mechatronica; Robin van Hoof, metselen en Nelleke Elskamp, verpleegkunde. Brons voor Wilhelm Scholten, tegelzetten; Lennard Bucks en Berend van de Donk, mobiele robotica.

De volgende Euroskills vindt plaats in 2018, in Boedapest, Hongarije.

pien hoveling en christian gerritse euroskills 2016 gouden medaille

Twee van de drie gouden medaillewinnaars: Pien Hoveling, etaleren, en Christian Gerritse, koeltechniek (Foto: Olivier Huisman)

EuroSkills 2016 Gothenburg: http://teamnederland.com/event/2016/

EuroSkills Team Nederland: http://teamnederland.com/

WorldSkills Netherlands: http://worldskillsnetherlands.nl