Skip to main content

I, Daniel Blake of de strijd voor menselijkheid in een kille, verbureaucratiseerde samenleving

i daniel blake filmDe nieuwste film van de inmiddels 80-jarige Britse regisseur Ken Loach, I, Daniel Blake is winnaar van de Gouden Palm 2016 van het Festival van Cannes – een van de meest prestigieuze filmprijzen ter wereld. De film gaat over de 59-jarige timmerman Daniel Blake uit Newcastle die moet vechten om het hoofd boven water te houden. Hij moest stoppen met werken na een hartaanval en probeert een uitkering te krijgen. Hij wil wel werken, maar hij mag niet van zijn arts. We zien Blake de bureaucratische molen van de overheid instappen die soms alleen op internet te benaderen is en die nooit ophoudt met draaien in een samenleving die bezig is te ontmenselijken.

i daniel blake poster klAan het begin van de film wordt Daniel Blake ondervraagd door een ‘zorgprofessional’ van een private onderneming. Dat gebeurt in opdracht van de overheid om te bepalen in hoeverre Blake nog zelfstandig dingen kan doen en in welke mate hij in aanmerking komt voor een uitkering. We zien de taaie procedures die werklozen, arbeidsongeschikten en arme mensen moeten volgen, de vernederende gesprekken die ze moeten voeren over hun persoonlijke situatie. Op weigeren of falen volgen sancties. De verzorgingsstaat is passé, het nationale zorgstelsel NHS waar Engeland zo trots op was, wordt gesloopt. In de Britse bijstand gaat het niet meer om het financieel bijstaan van de zwakkeren in de samenleving maar om Kafkaëske regels die het de burger zo lastig mogelijk maken.
Mag Blake hopen op een uitkering voor werkzoekenden? Hij moet daarvoor verplicht deelnemen aan een onzinnige sollicitatie-training. Of hoopt hij op een uitkering voor arbeidsongeschikten? In welk hokje wordt dit ‘geval’ gepropt?

I, Daniel Blake is een zwaar sociaal drama alsmede een zwarte komedie waarin wanhoop en humor hand in hand gaan en die oproept tot medemenselijkheid, als tegenwicht tegen de onpersoonlijke staatsmachinerie die mensen hun waardigheid afneemt.
De film is in de laatste week van november 2016 in première gegaan in de Nederlandse bioscopen.

U P D A T E

Britse film ‘inspireert’ Haagse ambtenaren, door Lex de Jonge, Algemeen Dagblad, 9 augustus 2017: www.ad.nl