Debat over politiegeweld

Afgelopen zaterdag, 30 juni 2012, was het televisieprogramma Debat op 2 gewijd aan politiegeweld: “Politie in de hoek waar de klappen vallen”, geleid door Arie Boomsma.

Een agente die een arrestant een schop geeft en een politieman die iemand in het gezicht slaat. Twee incidenten in Rotterdam die de gemoederen de afgelopen week flink bezig hielden. Op de acties werd uiteenlopend gereageerd. Van ‘Een politieagent moet fysiek geweld altijd vermijden tenzij het echt niet anders kan’ tot ‘Respect! De arrestanten zullen er wel om hebben gevraagd.’

Onze meningen lopen nog al uiteen. Het is een vreemde paradox waar de politie mee te kampen heeft. Als ze niet ingrijpen wordt ze verweten dat ze te soft zijn. En als er dan door de politie hard wordt opgetreden, is het ook niet goed. Wat moeten we er eigenlijk van vinden dat een agent een arrestant schopt? Wanneer wel en wanneer niet? En slaat de politie nu door?

Hoe dan ook, agenten lijken het in ieder geval dus nooit goed te doen. Het respect is ver te zoeken. Sterker nog, door de digitale media lijkt iedereen de politie continue in de gaten te houden. Bepaalde sites maken er zelfs een sport van om zoveel mogelijk foto’s en filmpjes over agenten die een misstap maken op hun site te zetten. Maakt een agent een fout dan staat het in een mum van tijd op het internet. Zo gebeurde ook met de twee incidenten in Rotterdam. Gefilmd met een telefoon en via Youtube de wereld in gestuurd. Maar in beide gevallen is niet duidelijk wat er vooraf ging aan het voorval.

Krijgen we zo niet te maken met verkeerde beeldvorming door de sociale media? Moet de politie niet beschermd worden tegen publicaties op het internet die ze in een verkeerd daglicht kan brengen? Moet het misschien zelfs strafbaar gesteld worden om de politie te filmen of fotograferen zoals in veel landen al het geval is? Wordt het tijd om oom agent in bescherming te nemen?

Het debat is in zijn geheel terug te zien op de website van Tvblik. Aanwezig was ook de zojuist met pensioen gegane politieman Jacques Smeets. Hij is voortrekker van Stichting Beroepseer en refereerde in de uitzending naar het boek Gezagsdragers – De publieke zaak op zoek naar haar verdedigers waaraan hij heeft meegewerkt, en dat op 21 juni is gelanceerd*).

Uitzending Politie in de hoek waar de klappen vallen – Debat op 2, 30 juni 2012: https://tvblik.nl/debat-op-2/politie-in-de-hoek-waar-de-klappen-vallen

Lees ook het artikel in de Volkskrant van 30 juni 2012 over het meldpunt politiegeweld dat Arno Bonte, fractievoorzitter van GroenLinks in Rotterdam heeft ingesteld. Bonte voerde ook het woord in het programma.
Hij kreeg kritiek van onder anderen Dolf Mauritz, agent en woordvoerder van Platform Bezorgde Diender: “Uw partij had veel moeite met het Polenmeldpunt van de PVV en nu komt u met een meldpunt van hetzelfde kaliber”: Honderd meldingen bij meldpunt politiegeweld: www.volkskrant.nl

*) Zie voor meer info over het boek Gezagsdragers op deze site: https://beroepseer.nl/gezagsdragers/

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer