Gezagsdragers - De publieke zaak op zoek naar haar verdedigers

Het eerste exemplaar van het boek Gezagsdragers - De publieke zaak op zoek naar haar verdedigers - werd op 21 juni 2012 aangeboden aan minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken. Het boek is geredigeerd door Thijs Jansen, Gabriël van den Brink en René Kneyber.

Politieagenten, verpleegkundigen, leraren en conducteurs hebben het in hun dagelijks optreden vaak moeilijk. Vroeger was gezag inherent aan de rol die zij vervulden. Maar dat is niet meer vanzelfsprekend. Hoe de publieke zaak nu nog te verdedigen?
Hedendaagse gezagsdragers zien zich gesteld voor een tegenstrijdige ontwikkeling: terwijl hun gezag steeds minder vanzelf spreekt, lijkt gezagvol optreden meer dan ooit van hen verwacht te worden. Dat dingen mislopen of dat mensen zich niet aanpassen kan de samenleving slecht verdragen. En het zijn altijd de ‘professionals’ die daar iets aan moeten doen.

Deze discrepantie moet nodig aan de orde worden gesteld. Gezagsdragers neemt hier het initiatief en komt bovendien met beleidsmatige oplossingen. Want de publieke zaak heeft gezagsdragers nodig die een verhaal hebben, in dat verhaal geloven en daarvoor staan.

Gezagsdragers is het vierde deel in de serie over professionals in de (semi)publieke sector.

Gezagsdragers, paperback, uitgeverij Boom, Amsterdam, 335 p., juni 2012, € 24,50

Lees ook verslag Boek Gezagsdragers uitgereikt aan Minister Spies, Groepsblog, Beroepseer, 
23 juni 2012: https://www.beroepseer.nl

Recensie boek Gezagsdragers door Suzanne Weusten in de Volkskrant van 12 januari 2013, Op zoek naar GezagKlik hier.

Recensie boek Gezagsdragers in Sneins Petiele, cultuurbijlage van het Friesch Dagblad, 26 januari 2013.Klik hier.

Gezagscrisis wordt zwaar onderschat, door Thijs Jansen, Brabants Dagblad, 9 oktober 2013. Klik hier.

Uit de boekenkast van de bedrijfsethiek (50), door dr. E.D. Karssing,Tijdschrift voor Compliance, no 4,  december 2013. In dit artikel worden besproken de boeken GezagDe wetenschap van macht, gezag en leiderschap van Mark van Vugt en Max Wildschut, Wat is er mis met gezag? van Jurriën Rood, Het verlangen naar gezag van Christien Brinkgreve en Gezagsdragers onder redactie van Thijs Jansen, Gabriël van den Brink en René Kneyber.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer