Verslag bijeenkomst over Ambtelijk vakmanschap en moreel gezag

Op 29 juni 2016 vond in Studio Dudok in Den Haag de interactieve bijeenkomst Ambtelijk vakmanschap en moreel gezag plaats, georganiseerd door Stichting Innovatie, Kwaliteit en Professionaliteit van het Openbaar Bestuur (IKPOB), Vereniging voor Overheidsmanagers (VOM) en Stichting Beroepseer. Op die bijeenkomst presenteerden prof. Gabriël van den Brink van de Vrije Universiteit en Thijs Jansen van Stichting Beroepseer hun essay Ambtelijk vakmanschap en moreel gezag. De auteurs hebben onderzocht hoe ambtelijk vakmanschap het best kan worden gewaarborgd op basis van de functie die het vervult: het zoveel mogelijk creëren en in stand houden van het overheidsgezag. Een middel daartoe is volgens de auteurs de invoering van een ambtelijk statuut. Zo’n statuut kan helpen om een betere plaats af te dwingen voor de morele bronnen voor publiek gezag. Aan zo’n statuut kunnen ambtenaren hun opvattingen en gedrag spiegelen.
Circa vijftig genodigden namen deel aan de bijeenkomst, afkomstig uit verschillende disciplines: belastingdienst, gemeente, ministerie.

Niet wachten maar zelf aan de slag

De bijeenkomst werd geopend door Henk Wesseling, directeur van IKPO. Gabriël van den Brink en Thijs Jansen gaven vervolgens een toelichting, gevolgd door een refflectie van Christian van den Berg, bestuurslid Goed Werkgeverschap in het VGS bestuur en Bas Heijne, schrijver en columnist. Heijne ging vooral in op de verhouding tussen overheid en burger, Van den Berg op de manier waarop politici zich uitdrukken en hoe ambtenaren daarop reageren met als gevolg een afnemend gezag van de overheid in zijn geheel en dus ook van ambtenaren.

Na een discussie met de deelnemers over diverse opgeworpen vragen sloot Thijs Jansen de bijeenkomst af met de oproep dat ambtenaren niet hoeven wachten op de invoering van een wetsvoorstel of een officieel statuut maar dat ze zelf aan de slag kunnen met het ontwerpen van een statuut op basis van het essay en de voorstellen daarin. Er ligt momenteel een conceptnota van een ambtenarenstatuut van minister Plasterk klaar met ‘aspecten van het ambtelijk vakmanschap’. Het is de bedoeling een ambtenarenstatuut gereed te hebben op het moment dat de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren in werking treedt. Een voorstel tot deze wet wordt behandeld in de Eerste Kamer op 27 september 2016.

Thijs Jansen: “Laten we direct beginnen, binnen onze eigen organisaties. We kunnen hier met elkaar afspreken om de gesprekken voort te zetten”. Op die manier kan er een beweging onstaan van onderop, en zichtbaar worden in de maatschappij.

omslag ambtelijk vakmanschap en moreel gezag kl

Klik hier voor het verslag van de bijeenkomst Ambtelijk Vakmanschap en moreel gezag!

Klik hier voor meer info over essay Ambtelijk vakmanschap en moreel gezag, door Gabriël van den Brink en Thijs Jansen, Boekenreeks Beroepseer, 2016  : https://beroepseer.nl

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer