Tien debattechnieken die gebruikt worden bij de Algemene Politieke Beschouwingen

Op de site van Debatrix staat een artikel over Tien beproefde debattechnieken die je terug gaat zien bij de Algemene Politieke Beschouwingen van de Tweede Kamer die op woensdagochtend 21 september 2016 zijn begonnen. Op de dag na Prinsjesdag gaan de fractievoorzitters van de Tweede Kamer met elkaar in debat met de minister-president over politieke hoofdlijnen en de hoofdlijnen van het kabinetsbeleid. Daarbij wordt meestal veel aandacht besteed aan de overheidsfinanciën en sociaal-economische onderwerpen. Ook in de Eerste Kamer worden in het najaar Algemene Politieke Beschouwingen gehouden. Hier gaan de Eerste Kamerfractievoorzitters in debat met elkaar en met de minister-president. De Algemene Politieke Beschouwingen gelden als een belangrijk debat, omdat daarin duidelijk wordt welke ruimte het kabinet heeft om zijn plannen daadwerkelijk uit te voeren en hoe groot de steun daarvoor is. Het debat duurt meestal twee dagen. De media besteden er veel aandacht aan.

Lars Duursma schrijft dat de fracties al maanden bezig zijn met de voorbereiding van het belangrijkste politieke debat van het jaar. De politici zullen met het oog op de aanstaande verkiezingen niet elkaar proberen te overtuigen, maar jou als kiezer”. Duursma volgt  zelf het debat vanaf de publieke tribune van de Tweede Kamer.

Top 10: beproefde trucs & technieken

1. Richt je woorden niet tot je tegenstander, maar tot diens achterban.

2. Denk goed na over het plaatje.

3. Zet een collega in z’n hemd door te veinzen dat je het voor ‘m opneemt.

4. Maak je punt, nog voordat het debat begonnen is.

5. Kies de juiste framing.

6. Geef strategisch toe.

7. Goochel met cijfers!

8. Lok een win-win-discussie uit over jouw belangrijkste punt.

9. Verschuif de bewijslast.

10. Gebruik humor!

Duursma: “Okay, ik ga kijken! Wie spreekt wanneer? Bereid je maar voor op een lange zit, want de Algemene Politieke Beschouwingen nemen twee lange dagen in beslag. Met name de woensdag duurt lang, van halverwege de ochtend (rond 10:30) tot na middernacht. Meestal komen voor het avondeten alleen Emile Roemer, Halbe Zijlstra, Sybrand Buma en Diederik Samsom aan het woord. Dat is deels bewust, omdat de grote partijen allerminst haast maken en bewust proberen te bereiken dat Geert Wilders pas na het avondeten — en dus te laat voor De Wereld Draait Door en de avondjournaals — kan beginnen met z’n betoog. (Ook dat is een beproefde debattechniek.) Het verklaart mede waarom Wilders z’n toevlucht zoekt in trucs aan het begin van de ochtend”.

We kunnen Duursma volgen via Twitter https://twitter.com/LarsDuursma

Lees meer over de Tien beproefde debattechnieken die je terug gaat zien bij de Algemene Politieke Beschouwingen, Debatrix, 20 september 2016: www.debatrix.com

Debatrix – een organisatie waar experts professionals, politici en leidinggevenden helpen bij het overtuigend overbrengen van hun ideeën – is opgericht omdat de oprichters geloven dat goede ideeën de wereld kunnen veranderen: “Omdat we weten dat overtuigingskracht cruciaal is bij het overbrengen van die ideeën. En omdat we zien hoeveel impact een overtuigend gepresenteerd idee kan hebben”.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

Stichting Beroepseer

© Stichting beroepseer