‘Stop benchmark met ROM’ verliest kort geding tegen stichting Benchmark GGZ inzake onrechtmatig verwerken ROMgegevens

Op donderdag 13 juli 2017 vond het kort geding plaats tegen Stichting Benchmark GGZ (SBG). De eis was dat SBG het verwerken van gegevens van patiënten in de geestelijke gezondheidszorg dient te staken. De reden hiertoe is dat SBG de patiëntgegevens in strijd met de wet verwerkt. SBG weigert echter eigenstandig de verwerking te staken.

Een aantal samenwerkende partijen rond de beweging Stop benchmark met ROM had op 24 mei 2017 een formele “sommatiebrief” aan SBG gestuurd met het verzoek de gegevensverwerking met ROMdata te staken en bovendien de al in hun bezit zijnde data te vernietigen. In hun antwoord gaf SBG o.a. te kennen dat ROMdata volgens hen geen persoonsgegevens zijn en dat de Wet bescherming persoonsgegevens aldus niet van toepassing is. Daarop werd besloten met een kort geding.

De uitspraak van het kort geding van Rechtbank Midden-Nederland op 2 augustus 2017 luidt dat eiseressen – de groep Stop benchmark met ROM dus –  in het ongelijk zijn gesteld: “De voorzieningenrechter wijst de vorderingen af, en veroordeelt eiseressen in de proceskosten, aan de zijde van SBG tot op heden begroot op € 1.434,00”.
Dit vonnis is gewezen door mr. R.A. Steenbergen en in het openbaar uitgesproken op 2 augustus 2017.
Stop benchmark met ROM heeft dit kort geding dus verloren.

Stichting Benchmark GGZ mag doorgaan met huidige vorm registratie, de Rechtspraak, 2 augustus 2017: https://www.rechtspraak.nl

Lees hier over de achtergrond van het kort geding: Donaties welkom voor kortgeding tegen stichting Benchmark GGZ inzake onrechtmatig verwerken ROMgegevens, Blogs Beroepseer, 15 mei 2017: https://beroepseer.nl

ROM lijkt niet in strijd met privacy, Medisch Contact, 3 augustus 2017: www.medischcontact.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer