Richard Baas verkozen tot Ambtenaar van het Jaar 2015 om heel bijzondere combinatie van werk

richard baasRichard Baas is Ambtenaar van het jaar 2015. Hij is tot winnaar uitgeroepen van de verkiezing PM Top 100 Beste ambtenaar 2015 tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Kromhout Kazerne in Utrecht op 10 december 2015.

Baas is senior beleidsmedewerker bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). Daar werkt hij aan de voorbereidingen voor het Nederlandse EU-voorzitterschap in 2016. Naast dit werk is Baas ook een dag in de week wijkagent bij het politiebureau Hoefkade in Den Haag. Beide organisaties hebben hem voorgedragen voor de titel.
Volgens de jury is Baas een verbinder bij uitstek: open en uitnodigend; bovendien maatschappelijk betrokken en met lef! De onorthodoxe combinatie van beleid en uitvoering oogst bij de juryleden veel lof.
Zijn leidinggevende op het ministerie zegt in een reportage voor Omroep West: “Wat Richard bijzonder maakt is dat hij bij alles wat hij doet een enorme integriteit en toewijding uitstraalt. En dat hij het kleine, praktische op straat, ook kan verbinden met het hele grote, de Europese agenda”.

De verkiezing PM Top 100 Beste ambtenaar is een initiatief van PM Publiek Denken i.s.m. de Koninklijke Landmacht en Driessen HRM Mediapartner, HR Overheid en VNG Magazine. PM Publiek Denken is een onafhankelijk magazine voor en over publieke zaken en overheidsmanagers. Het is een voortzetting van PM Public Mission en sinds april 2015 een kwartaaluitgave.
Voorzitter van de jury is Margo Trappenburg, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht en columnist voor PM Publiek Denken.

In totaal brachten meer dan vijfduizend mensen hun stem uit. Voor het eerst in de geschiedenis van de PM Top 100 was het mogelijk om via Twitter te stemmen. “Meer dan 600 mensen maakten van die mogelijkheid gebruik”, aldus organisator en uitgever van PM Publiek Denken Asha Narain: “Bij de volgende verkiezingen zullen we zeker opnieuw van Twitter gebruik maken”.

“Ik heb geleerd de menselijke kant meer in het oog te houden”

Maurits van den Toorn schrijft in een artikel over Baas voor PM Denken dat de winnaar zelf het heel gewoon vindt dat hij werk op het ministerie combineert met werk op straat. Hoewel Baas pas 31 is, heeft hij er al een hele werkkring bij de rijksoverheid op zitten. Na zijn opleidingen Bestuurskunde en Europese studies begon hij bij Buitenlandse Zaken, verhuisde naar VROM (bij het toenmalige WWI: Wonen, Wijken en Integratie), maakte een uitstapje naar I&M en keerde weer terug naar de sector wonen en bouwen, die zich inmiddels onder de vleugels van BZK bevindt.
Baas: “Toen ik indertijd bij WWI werkte, verbaasde ik me over de grote afstand tussen mijn werk op het ministerie en de straat, specifieker gezegd de Schilderswijk, terwijl het maar om 500 meter ging! Ik kreeg sterk het gevoel dat het beleid en de praktijk niet altijd op elkaar aansluiten en ben daarom op de vijfde dag bij de politie gaan werken”.

Baas heeft daarvoor in de avond de opleiding van de Politieacademie gevolgd en kwam na afronding daarvan bij het bureau Hoefkade in de Schilderswijk, niet direct de rustigste buurt van Den Haag. Hij draait mee met surveillancediensten en wijkzorg, overdag of ‘s avonds. Het is intensief werk, maar het bevalt hem goed. “Ik krijg er veel meer voor terug dan dat ik er aan tijd in steek”.

Zijn de ervaringen bij de politie ook van nut voor het werk op het ministerie? Baas: “Ja, het klinkt een beetje als een cliché, maar ik heb geleerd de menselijke kant meer in het oog te houden. Bij het werken in de wijk merk ik wat een tamelijk abstract begrip als ‘stedelijke armoede’ in de praktijk van alledag voor de mensen betekent. Ook heb ik geleerd hoe groot het belang is van de wijkagent die de buurt en de mensen kent”.

Reportage van Rob Vlastuin: Haagse beleidsmedewerker Richard Baas verkozen tot Ambtenaar van het Jaar, Omroep West, 10 december 2015. Zie de video: www.omroepwest.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer