Politieke monitor 1848 maakt overheidsinformatie toegankelijk en gebruiksvriendelijk
Wie op de hoogte wil blijven van de laatste ontwikkelingen op het Binnenhof, hoeft zich niet langer door een onoverzichtelijke brij documenten op overheidswebsites te worstelen. Journalist Lucas Benschop ontwikkelde de politieke monitor 1848.nl, waarmee Haagse agenda’s, kamerbrieven en dossiers eenvoudiger te volgen zijn.
“Als politiek redacteur voor nu.nl ben ik vaak op zoek naar de laatste documenten in overheidsdossiers. Daarvoor moest ik continu diep graven op Officiële Bekendmakingen en de websites van de Kamer, die niet altijd even gebruikersvriendelijk zijn”, aldus Lucas Benschop aan Matthijs Van Schie op de site van het Stimuleringsfonds voor de journalistiek. Omdat een transparante overheid van groot belang is, moest overheidsinformatie toegankelijker worden, vond hij. Dus bedacht Benschop een centraal platform voor het monitoren van de gang van zaken in de Hofstad via een live nieuwsfeed en een factsheet, die een wekelijks overzicht van het laatste Haagse nieuws geeft.
Het Stimuleringsfonds subsidieerde het project met 31.000 euro.
Notificatie bij bijvoorbeeld een brief van minister Bussemaker
De belangrijkste functie van 1848.nl, zoals het platform is gaan heten, is de mogelijkheid om op basis van zoekopdrachten dossiers samen te stellen. Daardoor ontvangen gebruikers automatisch updates over onderwerpen waarin ze geïnteresseerd zijn. Benschop: “Zelf schrijf ik veel over het leenstelsel en de asielkwestie. Via zoekopdrachten naar bijvoorbeeld die onderwerpen stel je een dossier samen, en krijg je notificaties wanneer minister Bussemaker of staatssecretaris Dijkhof een brief uitstuurt.”
Het verdienmodel dat Benschop voor ogen had toen hij eind 2014 met zijn aanvraag naar het Stimuleringsfonds stapte, staat nog steeds overeind. “Het idee was en is dat onze live-feed gratis toegankelijk is, maar voor het ontvangen van notificaties op ‘jouw’ dossiers heb je een abonnement nodig”. Wanneer verschillende personen binnen dezelfde organisatie een account hebben, gaat het bedrag per gebruiker omlaag. Inmiddels zijn diverse grote redacties, organisaties en freelancers op de dienst geabonneerd.
De laatste informatie direct paraat
Met de komst van 1848, wordt politiek Den Haag volgens Benschop een stuk transparanter. “De daadwerkelijke impact van het platform kun je natuurlijk pas na een paar jaar meten, maar ik verwacht dat het voor journalisten een stuk makkelijker wordt om de overheid te controleren. Dat is een van onze voornaamste taken”. De monitor zou daarmee niet alleen goed nieuws voor verslaggevers zijn, maar ook voor ‘de andere kant’. “Wanneer lokale politici invloed willen uitoefenen op een landelijk besluit, helpt het enorm om de laatste informatie direct paraat te hebben. En ook woordvoerders, lobbyisten en andere ambtenaren zijn ermee geholpen”, meent Benschop.
Lees het hele artikel van Matthijs Van Schie: 1848 wil politiek Den Haag toegankelijker maken, Stimuleringsfonds voor de journalistiek, 23 mei 2016: www.svdj.nl
Politieke monitor 1848: https://1848.nl