Online collegereeks Werken met maatschappelijk initiatief

Op dit moment barst het in Nederland van de maatschappelijke initiatieven zoals energiecoöperaties, bewonersbedrijven, zorgcoöperaties en andere sociale, innovatieve wijkontwikkelingen. Deze initiatieven lijken waarde te creëren die leiden tot een duurzaam alternatief voor het huidige economische systeem, de afgebouwde verzorgingsstaat en het traditionele politieke bestel. Ook bedrijven en overheden zien steeds meer de waarde van deze initiatieven in.

Hoe komt het dan dat er naar schatting slechts 1 op de 9 van de circa 10.000 initiatieven succesvol is? Wordt het niet tijd om beter te onderzoeken onder welke voorwaarden maatschappelijke initiatieven tot succes kunnen leiden?

Antwoorden op deze vragen en praktische tips en handvatten om mee aan de slag te gaan krijgt u in de online collegereeks Werken met maatschappelijk initiatief op de site van Omooc waar online colleges voor ambtenaren te volgen zijn.
In deze colleges worden initiatieven behandeld en wordt er gekeken naar interactie en samenwerking – of het gebrek daaraan – tussen initiatief en gemeente.

Sprekers in deze reeks zijn:
– Jan Jonker, hoogleraar duurzaam ondernemen bij Radboud Universiteit Nijmegen
– Rinske van Noortwijk, directeur Greenwish, stichting voor maatschappelijk initiatief
– Boukje Keijzer, directeur 7Zebra’s, creatief adviesnetwerk voor maatschappelijke uitdagingen
– Corine Hansen, organisatieadviseur van Gemeente Hollands Kroon
– Koos Janssen, burgemeester van de gemeente Zeist.

De collegereeks is bedoeld voor bestuurders, raadsleden en ambtenaren en duurt vijf weken. De colleges kun je in je eigen tijd en tempo op ieder gewenst tijdstip volgen op internet.

De vijf videocolleges zijn opgebouwd uit vijf vaste onderdelen:
1. Casus
2. Obstakels en mechanismen
3. Analytisch raamwerk
4. Handelingsperspectief
5. Vraag, oproep, dilemma

Uitspraak van Jan Jonker, hoogleraar duurzaam ondernemen Radboud Universiteit Nijmegen: “Het financieren van maatschappelijke initiatieven met alleen maar geld is niet meer van deze tijd”.

Ga voor meer info en aanmelden naar Omooc: Werken met maatschappelijk initiatief: https://omooc.nl/moocs/werken-met-maatschappelijk-initiatief/

U P D A T E

Bekijk de video’s Werken met maatschappelijk initiatief: https://www.youtube.com/playlist?list=PLls6l13HC35KJ5nJVUvXLraP1TQ8ukeJg

Hieronder de introductiefilm Werken met maatschappelijk initiatief:

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer