Bas Vogelvang gekozen tot Lector van het Jaar 2015 – 2016

Bas Vogelvang is op 22 januari 2016 verkozen tot Lector van het Jaar 2015 – 2016. De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de onderwijsnieuwssite ScienceGuide.

Bas Vogelvang is lector Reclassering en Veiligheidsbeleid bij de Noord-Brabantse Avans Hogeschool. Zijn praktijkgericht onderzoek heeft bijgedragen aan de uitvoer van de Europese beleidsagenda reclassering in het werkveld. Ook ontwikkelde hij reclasseringsonderwijs dat nu in veel landen toonaangevend is.

Een voorbeeld van de grote impact van het onderzoek van Vogelvang is het project Circles of Support and Accountability (COSA). COSA is een methode om zedendaders veilig te laten terugkeren in de maatschappij. Het voornaamste doel van COSA is nieuwe slachtoffers voorkomen. Daarnaast maakte Vogelvang ook indruk in Europa met de ontwikkeling van nieuw onderwijs rond reclasseringswerk en het gevangeniswezen. Hij ontwikkelde onderwijs voor zowel de beroepspraktijk en het hoger beroepsonderwijs als het universitaire onderwijs. Hij bracht hiervoor een consortium samen van experts uit Nederland, Frankrijk, Noorwegen, Letland, Roemenië, Schotland, het Verenigd Koninkrijk en Turkije. Het resultaat is een internationale minor en een digitaal leerplatform.

Het lectoraat Reclassering & Veiligheidsbeleid is een samenwerking tussen Avans Hogeschool en de drie Nederlandse reclasseringsorganisaties. Sinds zijn aantreden als lector bij Avans heeft Vogelvang onderzoeksprojecten van 25 docenten van Avans en vijf medewerkers van Reclassering Nederland begeleid. In totaal studeerden 64 studenten bij het lectoraat af. Bij deze lector zijn zelfs bijna twintig gedetineerden afgestudeerd. Zij kregen de kans hun leven een nieuwe richting te geven.

Internationale uitstraling

ISO en ScienceGuide huldigden Vogelvang op de Dag van de Excellentie in Groningen als “iemand die op een van de meest complexe dossiers landen bij elkaar brengt en weet te inspireren tot vernieuwing van hun onderwijs”.
Internationale uitstraling en een Europese voortrekkersrol stonden ditmaal voorop bij de verkiezing. In de voorbereiding tot de nominaties hadden ISO en ScienceGuide de studentenorganisaties en hogescholen expliciet gevraagd om lectoren voor te dragen die met hun praktijkgericht onderzoek en de vertaalslag daarvan naar het onderwijs een leidende rol in Europa durven te spelen.

De andere drie genomineerden waren:
Harriët Jager-Wittenaar van de Hanzehogeschool Groningen. Haar thema is een nieuw gebied van aandacht en zorg binnen het domein van healthy ageing;
Mariska van der Giessen van Fontys. Zij is bezig op het terrein van de economie en Euregio-samenwerking;
Marca Wolfensberger van de Hanzehogeschool. Zij is de V.S. gehuldigd als pionier op het terrein van HO-excellentie. Haar boek over honoursonderwijs (voor gemotiveerde en talentvolle bachelorstudenten) in verschillende landen in Europa is een handboek op dit terrein: Teaching for Excellence.

De jury analyseerde in haar rapport de verdiensten van de vier genomineerden en vindt dat het HBO trots mag zijn op wat de praktijkonderzoekers in Europa en elders in de wereld presteren: “Ze zijn zeldzame parels van het HBO en een rolmodel voor studenten, beroepenvelden en hoger onderwijs als geheel. Het valt op dat sommige van hen in Europa meer naam maakten dan hier in eigen land en in de sector van het HBO. De hogescholen zijn wellicht toch nog te weinig alert of fier op de bijzondere kwaliteiten en inspiratie die hun lectoraten weten over te brengen”.

Bas Vogelvang Lector van het Jaar, Science Guide, 21 januari 2016: http://scienceguide.nl

Het ISO benoemt Bas Vogelvang tot Lector van het jaar, Nationale Onderwijsgids, 25 januari 2016: www.nationaleonderwijsgids.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer