CBS verkozen tot Beste overheids-organisatie van het jaar 2015. Ook Beste overheidsmanager verkozen: José Manshanden

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is verkozen tot Beste overheidsorganisatie van het jaar 2015. Dat werd bekend gemaakt op maandag 23 november 2015 tijdens de feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van de uitreiking van de Overheidsawards in de Ridderzaal in Den Haag.

winnaar beste overheidsorganisatie van het jaar 2015De prijs werd uitgereikt door Minister Bussemaker van Onderwijs aan Tjark Tjin-a-Tsoi, directeur-generaal van het CBS. Het CBS versloeg in een spannende strijd de opsporingsdienst van de belastingdienst FIOD en afvalverwerker Avri uit Rivierenland. De finalisten hebben de jury voor een moeilijke keuze gesteld, omdat zij alle drie op verschillende wijze indrukwekkende prestaties in het publieke domein hebben verricht.
Tjark Tjin-A-Tsoi: “Ik vind het een eer dat CBS deze prijs in ontvangst mag nemen. Het is voor ons een motivatie om te blijven innoveren, in zowel de manier waarop we data verzamelen en verwerken als de wijze waarop we onze informatie aan de samenleving ter beschikking stellen”.

Het CBS heeft grote indruk gemaakt op de jury vanwege de omslag die het heeft gemaakt. Het CBS transformeerde van een naar binnen gekeerd cijferinstituut naar een service- en mediagerichte organisatie, die via alle beschikbare audiovisuele middelen actief haar onderzoeken aan de samenleving beschikbaar stelt. Het CBS heeft zich opgesteld als onafhankelijke en high-tech nieuwsorganisatie, die actueel inspeelt op de vraag en de behoefte van burgers, bedrijven en mede-overheden. Vooral de mate waarin het CBS weet te innoveren telde mee. Ook werd het CBS geprezen als internationale koploper van statistische bureaus. De door het CBS ontwikkelde software wordt in dertig andere landen gebruikt.

De jury bestond dit jaar uit – voorzitter – Liesbeth Spies, burgemeester van Alphen aan den Rijn
– Loes Mulder, directeur-generaal Algemene Bestuursdienst
– Dagmar Winkelhorst, Jonge ambtenaar van het jaar 2014
– Paul ‘t Hart, hoogleraar Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht
– Paulien Pistor, gemeentesecretaris van Eindhoven
– Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
– Annet van Schreven, Provinciesecretaris van Drenthe
– Eric Jongmans, directeur waterschap Rivierenland

De Verkiezing Beste overheidsorganisatie van het jaar is een initiatief van de Vereniging voor Overheidsmanagement (VOM) in samenwerking met de Unie van Waterschappen, Verenging voor Bestuurskunde, Interprovinciaal Overleg (IPO), Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), Stichting ICTU van en voor overheden, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING).

Doel van de verkiezing is een bijdrage leveren aan transparantie en kennisdeling binnen het openbaar bestuur. Dat gebeurt d.m.v. aandacht besteden aan goede initiatieven en tonen hoe deze initiatieven een bron zijn van professionele trots en inspiratie voor anderen die op zoek zijn naar manieren om het functioneren van publieke organisaties te verbeteren. Die zoektocht is trouwens ook de dure plicht van professionals en managers in het publieke domein.
Bij de verkiezing worden de volgende criteria gehanteerd: missiegedrevenheid; effectiviteit; kostenbewustzijn; betrouwbaarheid; deskundigheid; openheid; leervermogen; werkgeverschap; veerkracht; maatschappelijke betrokkenheid.

European public sector award (EPSA)

De drie finalisten worden begeleid om mee te doen aan de European public sector award (EPSA) in 2017, een Europese overheidsprijs.
Op 18 November 2015 werd in Maastricht bekend gemaakt dat Jeugdbescherming Regio Amsterdam, die verkozen was tot Beste overheidsorganisatie van het Jaar 2014, deze prestigieuze heeft gewonnen in de categorie Supra local and local. Het thema van EPSA voor 2015 is: The public sector as partner for a better society.
De andere genomineerden in deze categorie waren: Your city, you decide, van de gemeente Lublin in Polen en de politie van Dublin met Improved customer-oriented policing in an age of austerity uit Ierland.

winnaar overheidsmanager van het jaar 2015 jose manshandenOp de bijeenkomst in de Ridderzaal werd ook de prijs voor Overheidsmanager van het jaar 2015 uitgereikt aan José Manshanden door commissaris van de Koning in de provincie Overijssel Ank Bijleveld en minister van Onderwijs Jet Bussemaker. Manshanden is lid van de Directieraad van de gemeente Utrecht. Zij geeft leiding aan complexe decentralisatieoperaties in de jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en participatie.

Andere kandidaten voor de titel Overheidsmanager van het jaar 2015 waren Bert Wijbenga van Nieuwenhuizen, voorzitter Raad van Bestuur woningcorporatie Woonbron en Mariël Middendorp, directeur Dienstverlening en Sociaal Domein gemeente Alphen aan den Rijn.

Platform O

Tot slot werd op de bijeenkomst ook Platform O officieel gelanceerd. Platform O heeft als doel reflectie op en discussie over het openbaar bestuur. Door kennis te ‘maken en te delen’ hopen de initiatiefnemers het openbaar bestuur te verbeteren. Op het platform worden onder meer columns en artikelen van wetenschappers, ambtenaren van verschillende overheden en professionals uit de praktijk gedeeld. Onderwerpen die behandeld worden zijn onder meer lokale vernieuwing, technologische innovatie, maar ook dossiers als de hervorming van de nationale politie. In de toekomst staan er ook kleinschalige bijeenkomsten op de agenda, om het debat voort te zetten. Zie: https://platformoverheid.nl/

Beste overheidsorganisatie van het jaar 2015: www.overheidsawards.nl/editie-2015/

José Manshanden Overheidsmanager van het jaar 2015, Binnenlands Bestuur, door Eric de Kluis, 24 november 2015: www.binnenlandsbestuur.nl

EPSA 2015 Winners. Every Child Safe Forever (ECSF project) – The Development of Relentless Family Case Management and the End of Parole and Other Court Orders: http://www.epsa2015.eu/files/EPSA2015%20Every%20Child%20Safe%20for%20Ever.pdf

Jeugdbescherming Amsterdam wint Europese prijs, Gemeente.nu. 25 november 2015: www.gemeente.nu

Foto bovenaan: Tjin-a-Tsoi, directeur-generaal van het CBS met de prijs voor Overheidsorganisatie van het Jaar 2015. Links van hem juryvoorzitter Liesbeth Spies, rechts minister Jet Bussemaker van Onderwijs.

Onderste foto: José Manshanden (midden) krijgt de trofee voor de Overheidsmanager van het Jaar 2015 van juryvoorzitter Ank Bijleveld (links) en minister van Onderwijs Jet Bussemaker.

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer