Meer aandacht voor beroepskwaliteit en beroepseer bij vakverenigingen

Op het symposium Professionaliteit en beroepseer in oktober 2015 waren de aanwezigen het erover eens dat de kwaliteit en de inhoud van het werk een belangrijk thema binnen het sociaal-economische overleg verdient. Het symposium was georganiseerd door de Vakcentrale voor Professionals (VCP), voorheen Vakcentrale MHP geheten. De VCP behartigt de belangen van hoger opgeleide en leidinggevende werknemers in het bedrijfsleven en bij de overheid en houdt zich bezig met het landelijk sociaal-economisch en maatschappelijk beleid. Bij de VCP zijn circa vijftig beroepsorganisaties aangesloten, waaronder politievakbond ACP, de Nederlandse Vereniging van Luchtvaart Technici (NVLT) en de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV). De VCP telt ruim honderdduizend leden en maakt – met FNV en CNV – ook deel uit van het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV).

Thijs Jansen, directeur van Stichting Beroepseer, gaf op het symposium een presentatie en een workshop. De conclusie na afloop was dat vakorganisaties sterker zouden moeten opkomen voor beroepskwaliteit, naast de primaire en secondaire arbeidsvoorwaarden. Tijdens de workshop bleek dat professionals op zoek zijn naar zinvol werk. Voor hen zijn de belangrijkste ingrediënten van zinvol werk, in deze moderne tijd: maatschappelijk doel, moreel juist, plezier in presteren, autonomie, erkenning en positieve relaties. Ze vormen een tegenwicht tegen machteloosheid, zinloosheid en sociale isolatie die werknemers in hun werk kunnen ondervinden.

Ruimte voor beroepskwaliteit

De aanwezige vakverenigingen onderschreven het pleidooi van Stichting Beroepseer om eigenwaarde, beroepstrots en beroepseer, op de agenda te zetten. Dit thema moet bespreekbaar worden gemaakt tussen werkgever en werknemer, maar zonder het te koppelen aan het arbeidsvoorwaardenoverleg. De behoefte aan ruimte voor beroepskwaliteit wordt steeds groter onder professionals. Vakverenigingen, georganiseerd rondom bedrijf en beroep, hebben hierbij een voorsprong om dit te organiseren voor haar leden.

Voorzitter Nic van Holstein van VCP onderstreepte het belang van professionaliteit en beroepseer. VCP wil dan ook met de vakorganisaties aan de slag om met de leden het thema professionaliteit vorm en inhoud te geven: “De VCP denkt daarom dat het concept van professionals, georganiseerd rond bedrijf en beroep, voor de toekomst een ideaal vehikel is waarvan veel kracht kan uitgaan. Het is belangrijk om als vakvereniging regelmatig naar jezelf te kijken om te zien wat er nodig is om vitaal te blijven. Professionals willen wel degelijk meepraten. We zullen dus nieuwe manieren en vormen moeten vinden om thema’s zoals professionaliteit en beroepseer te agenderen”.

Professional van het Jaar 2015

Op het symposium werd de Professional van het Jaar 2015 bekend gemaakt: hoofdagent Maarten Boeren uit Hoorn, lid van politievakbond ACP. De andere kandidaat was Bart Salters. Beiden werden onder luid applaus voorgesteld aan de aanwezigen. en gefeliciteerd door Nic van Holstein: “Het is al eervol om door je eigen vakorganisatie voorgedragen te worden voor een dergelijke nominatie. Je bent een ambassadeur voor de professional”. De VCP heeft de verkiezing Professional van het Jaar ingesteld om het belang van de professional en beroepseer te onderstrepen.
Boeren is een bevlogen en betrokken politieman. Binnen de politievakbond ACP is hij actief. Hij weet over te brengen dat de politie-acties niet alleen gaan over geld, maar juist over de mogelijkheid om het politiewerk op een goede en verantwoorde manier te blijven doen.

Salters was genomineerd door VHP2, de vakbeweging voor hoogopgeleid technisch personeel. Hij werkt als onderzoeker bij Philips Research Zijn onderzoekswerk heeft geresulteerd in een aanzienlijk aantal patenten. Hij vindt het belangrijk dat in een onderneming zorgvuldig met de factor mens rekening wordt gehouden.

Meer aandacht voor beroepskwaliteit in sociaal-economisch overleg, VCP, 15 oktober 2015: www.vcp.nl

Samen laten we de stem van professionals horen, VCP 15 oktober 2015: www.vcp.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer