Boekje met tips over het gebruik van open data
De Open State Foundation heeft een boekje van 33 pagina’s gepubliceerd met de titel Over Open data.
In het Voorwoord staat dat een gezonde democratie niet kan zonder goed geïnformeerde burgers. Zij verlenen tenslotte legitimiteit aan volksvertegenwoordigers en zorgen ervoor dat overheidsinstanties zich gecontroleerd weten. De overheid en de semi-publieke sector beschikken over grote hoeveelheden gegevens waarvan de verzameling, de analyse en het beheer betaald worden met publieke middelen. De data die zij verzamelen en creëren behoren dan ook toe aan de maatschappij. De technische inrichting van overheden bepaalt echter vaak in hoeverre informatie en data daadwerkelijk beschikbaar zijn voor burgers. Wanneer deze gegevens toegankelijk worden als open data kan dat de samenleving een enorm maatschappelijk en economische rendement opleveren. Veel verschillende groepen mensen en organisaties kunnen profiteren van de beschikbaarheid van open data, inclusief de overheid zelf.
Data toegankelijk maken voor burgers geeft meer openheid over de werking van de overheid. Meer gegevens zijn dan eenvoudig beschikbaar en raadpleegbaar. Zonder transparantie kunnen burgers geen goed zicht krijgen op de werking van de overheid. Laat staan dat zij als actieve burgers volwaardig kunnen participeren in het publieke domein.
Data openbaar maken draagt bij aan een hogere efficiëntie, zowel binnen als buiten de overheid. Het delen van data levert feedback op die de kwaliteit van gegevens van de overheid verbetert. Behalve dat dit de kwaliteit van besluitvorming verhoogt, zorgt het ook voor kostenbesparing, verbeterde dienstverlening, het eenvoudiger en sneller vinden van informatie en mogelijkheden voor benchmarks.
Hergebruik van data leidt tot nieuwe en vernieuwende producten en diensten, zowel voor commerciële als niet-commerciële doeleinden. Burgers en bedrijven kunnen met datasets immers aan de slag gaan om nieuwe en innovatieve toepassingen te ontwikkelen. Iedereen moet de mogelijkheid hebben om zelf relevante data te doorzoeken en nieuwe inzichten te verwerven. Door data te delen, kunnen overheden innovatie bevorderen en ontstaan er nieuwe inzichten die maatschappelijk en economisch rendement opleveren. Het is onmogelijk om precies te voorspellen hoe en waar de waarde van deze data zal ontstaan in de toekomst. De aard van innovatie is dat ontwikkelingen vaak uit onverwachte hoek komen.
De Overheid definieert open data als overheidsinformatie die:
– verzameld zijn in het kader van de uitvoering van een publieke taak;
– gefinancieerd zijn met publieke middelen voor de utvoering van die taak;
– openbaar zijn op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob);
– bij voorkeur voldoen aan “open standaarden”;
– bij voorkeur door een computer kunnen worden gelezen.
Open data zijn iets anders dan informatie die online gedeeld wordt. Het verschil is dat open data niet alleen te lezen zijn, maar ook te verwerken en te vergaren door computers. Er zijn bij open data geen juridische of technische obstakels die dit (her)gebruik belemmeren.
In het boek staan het hoe, wat en waarom beschreven van open data, met tips over het gebruik van open data en een handige begrippenlijst.
Het is te lezen op de website van de Open State Foundation en te downloaden als PDF bestand. Het is ook in gedrukte vorm beschikbaar.
Klik hier: https://openstate.eu/nl/overopendata-2/
Open State Foundation
Open State Foundation is een jonge, ideële non profit-organisatie die democratische transparantie, verantwoording en participatie bevordert door het ontwikkelen van online platformen en het bevorderen van het ontsluiten en gebruik van open data. De organisatie werkt op basis van een aantal open data-programma’s rond politieke transparantie, onderwijs, cultuur en zorg en beïnvloedt beleid op het gebied van digitale transparantie, openbaarheid van bestuur en de vrijheid van hergebruik van overheidsinformatie en gegevens die verzameld worden door de (semi)publieke sector.
Aan de vooravond van de Algemene Politieke Beschouwingen, het grote jaarlijkse debat in de Tweede Kamer over de kabinetsplannen voor het volgende jaar, dat plaatsvond op 17 en 18 september 2014, heeft Open State vijf aanbevelingen gedaan voor regering en parlement:
1. Open data als onderdeel van het primaire proces van de overheid
2. Nieuwe wetgeving
3. Data-inventarisaties overheden openbaar
4. Schema’s en deadlines voor ontsluiten
5. Financiële overheidstransparantie wordt de nieuwe norm
Open State heeft inmiddels door het organiseren van omvangrijke ICT-projecten als nupubliek.nl, hackdeoverheid.nl, wiekiesjij.nl en netwerken zoals openonderwijsdata.nl een gevestigde naam verkregen in de publieke sector.
De Open State Foundation is ontstaan uit een fusie tussen Het Nieuwe Stemmen en het Hack de Overheid collectief. Stichting Het Nieuwe Stemmen is in 2006 opgericht door Stef van Grieken. Hack de Overheid is in 2008 opgericht door Lex Slaghuis, Edial Dekker, Vincent Lindeboom and James Burke. Naast het bestuur formeert Open State binnenkort een raad van advies.
Zie voor meer info over de Open State Foundation, beleid en publicaties : http://openstate.eu
Zie ook de website van het Open dataportaal van de Nederlandse overheid. Op data.overheid.nl vindt u informatie over openbare overheidsdata en het landelijke Register Open Data met verwijzingen naar open datasets bij overheidsorganisaties: https://data.overheid.nl
Lees bijv. ook de Visie Open Overheid met actieplan Open Government Partnership (OGP) die minister Plasterk van het ministerie van Binnenlandse Zaken namens het kabinet in 2013 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd: https://data.overheid.nl