Advocaat Wedemeijer: De overheid krijgt steeds minder tegenspel

In het Advocatenblad van oktober 2014 staat een interview met Jakob Wedemeijer, advocaat van asielzaken en vanaf 2009 mede-eigenaar van Advocatenkantoor Oudegracht in Alkmaar. Sinds 2014 is Wedemeijer ook fractievoorzitter van de SP van de gemeenteraad van Heerhugowaard.
Wedemeijer heeft een druk bestaan en maakte werkweken van zestig uur: “Ik werk bijna militaristisch gedisciplineerd. Ik sta altijd om zes uur op en begin thuis al”.
Maar mede op advies van de dokter werkt hij tijdelijk vier dagen in de week.

Wedemeijer maakt zich zorgen over de aantasting van de rechtsstaat. Die is volgens hem in gevaar: “Omdat de overheid steeds minder tegenspel krijgt. Dat tegenspel krijgen ze van oudsher van advocaten en van de pers. Maar de rechtsstaat wordt weer voor de rijken. Het is nog niet zo ver, maar als de VVD nog even doorgaat wel. Het individualisme is doorgeslagen, het liberalisme ook. Men stelt dat als iedereen zijn eigenbelang nastreeft, iedereen er beter van wordt, maar dat is echt niet waar. Niet iedereen. Met name vreemdelingen niet, die zijn hier net en hebben een enorme achterstand”.

Advocaten van asielzaken wordt wel eens verweten dat ze zoveel mogelijk aanvragen indienen om er financieel beter van te worden. Wedemeijer maakt zich er boos over. “Wij selecteren al zelf. Ik verkoop nee aan mensen wier dossier ik bekijk en zeg: ‘Dat gaat hem niet worden’. Dat is te frustrerend en vooral, je geeft mensen valse hoop. Hoop die er gewoon niet is. En dat terwijl het toekenningspercentage van de Immigratie- en Naturalisatiedienst momenteel best hoog is. Ongeveer de helft krijgt een verblijfsvergunning, omdat de situatie in sommige landen duidelijk onhoudbaar is. Daar doe ik dit werk voor, het zijn allemaal mensen”.

Wedemeijer is er “voor mensen aan de onderkant van de samenleving”. Hij verdient een modaal inkomen. In de hal van zijn kantoor staat een pinautomaat. Veel van zijn cliënten, voornamelijk migranten, vinden het prettiger om hem direct te betalen. Om het hoofd boven water te houden bedient hij ook betalende cliënten in een echtscheidingspraktijk. Zijn hoogste uurtarief voor betalende cliënten zit rond de 150 euro: “|Je moet ook wel lef hebben om meer te vragen als je niet een heel goede specialist bent”.

Lees het hele interview: ‘De overheid krijgt steeds minder tegenspel’. Interview met Jakob Wedemijer door Erik Jan Bolsius, Advocatenblad, oktober 2014:
http://www.docdroid.net

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer